Industriarbetarnas tidning

Facklig besvikelse i arbetstidsfrågan

1 november, 2000

Skrivet av

Gå ut på arbetsplatserna och lyssna till vad våra medlemmar vill ha för slags arbetstidsförkortning. Det uppmanar Pappers ordförande Sune Ekbåge med adress miljöpartiet.

Dagen efter att uppgörelsen om arbetstiderna spruckit mellan regeringen, miljöpartiet och vänstern är besvikelsen inom fackföreningsrörelsen mycket stor. Skulden läggs på i första hand miljöpartiet som krävt en daglig förkortning av arbetstiden.

– De påstår sig veta vilken sorts arbetstidsförkortning våra medlemmar vi ha. Då svarar jag: var så god att gå ut till vilket pappersbruk som helst och tala med våra medlemmar. Fråga dem vilken typ av arbetstidsförkortning de vill ha.

I går besökte Sune Ekbåge pappersbruket i Skärblacka och fick där tillfälle att tala arbetstidsförkortning med medlemmarna.

– De anser att vår modell med arbetstidskonto är mycket bra, de vill att vi ska fortsätta arbetstidsförkortningen efter den modellen och vi vet dessutom hur medlemmarna redan tagit ut sin arbetstidsförkortning.

Ekbåge är både ”bestört och förbannad” över att det inte blev någon uppgörelse mellan regeringen och samarbetspartierna. Men han tror inte att det påverkar avtalsrörelsen.

– Nu vet vi vilka förutsättningar som gäller. Vi kan även i fortsättningen diskutera ett längre avtal med möjlighet att säga upp det sista avtalsåret om förutsättningarna – exempelvis i arbetstidsfrågan – förändras.

Tidigast vid nyåret 2003 kan en arbetstidsförkortning inledas. Fram till dess kommer en bred parlamentarisk utredning att jobba med frågan. I utredningen kommer även fack och arbetsgivare att bjudas in att delta. Våren 2002 ska utredningen lämna förslag på hur arbetstiderna kan förkortas.

Därmed kan den just inledda avtalsrörelsen komma igång på allvar. Alla parter vet nu vad som gäller i arbetstidsfrågan två år framåt.

I går lämnade Metall tillsammans med Sif och CF över sina gemensamma avtalskrav till arbetsgivarna. De tre förbunden kräver en fortsatt arbetstidsförkortning med 15 timmar om året.

För Metalls förbundsordförande Göran Johnsson är det självklart att en fortsatt arbetstidsförkortning kan diskuteras med arbetsgivarna inom industrin.

– Däremot kan det bli tuffare på andra avtalsområden. Nu får de fundera ut om de kan driva de här frågorna avtalsvägen. Många förbund har ju trott och hoppats att partierna skulle kunna komma överens. Men vänsterpartiet och miljöpartiet gapade över för mycket och miste därför hela stycket.

Effekten blir, enligt Johnsson, en orättvisare arbetsmarknad.
– Ja, det blir ju bara de förbund som orkar driva arbetstidsfrågorna som har möjlighet att lyckas. Att klyftorna på arbetsmarknaden ökar får vänsterpartiet och miljöpartiet nu ta ansvar för.
Kurt Walther, Industrifackets avtalssekreterare, är också besviken att de två stödpartierna inte kunde komma överens med regeringen

– Beklagligt att miljöpartiet nu vill göra partipolitik av arbetstidsförkortningen, säger han.

Att uppgörelsen sprack kommer inte att påverka avtalsrörelsen, tror han.

– För vår avtalsrörelse innebär det här ingenting eftersom vi lagt ett förslag till ettårsavtal med arbetstidsförkortning under nästa år. Vi står fast vid det kravet och det finns ingen anledning att ändra på det.

Samtidigt öppnar Kurt Walther dörren för ett flerårigt avtal.

– Vi kan naturligtvis tänka oss ett längre avtal om förhandlingarna lyckas lösa arbetstidsfrågan och andra principiellt viktiga frågor.

Tommy Andersson, avtalssekreterare i Grafiska fackförbundet Mediafacket är upprörd över att inte vänsterpartiet och miljöpartiet kunde komma överens med regeringen.

– Det är mycket beklagligt att de inte kunde ställa upp på ett förslag som de tre fackliga huvudorganisationerna stod bakom. Oerhört dåligt, faktiskt.

Grafikerna börjar förhandla med TU, tidningsutgivarna först under andra halvan av nästa år. Inför förhandlingarna hade Tommy Andersson välkomnat en lagstiftad förkortad arbetstid. Det hade då varit lättare att möta motpartens krav på flexibla arbetstider.

– Kraven hade naturligtvis funnits kvar, men det hade varit lättare att skyffla undan dem. För oss hade det varit smidigt med en lagstiftning i ryggen. Vi kan redan nu komma överens lokalt om flexibla arbetstider, men arbetsgivarna vill bestämma helt över arbetstidens förläggning.
I början av december träffas grafikernas avtalsråd på tidningssidan.

– Då får vi diskutera hur vi ska agera framöver i arbetstidsfrågan.
Arbetsgivarna anser att i grund och botten har ingenting förändrats efter den spruckna uppgörelsen.

– Regeringens hantering av arbetstidsfrågan har redan stört våra avtalsförhandlingar, säger Sveriges verkstadsindustriers vd Heinrich Blauert i ett pressmeddelande.- Det vi nu vet är att regeringen tycks vara beredd att urholka kollektivavtalen genom att ta arbetstidsfrågan från parterna. Vi måste nämligen utgå från att den parlamentariska utredningen är avsedd att vara ett steg på vägen till en lagstadgad arbetstidsförkortning.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.