Industriarbetarnas tidning

Framtidstro inom läkemedels­industrin

20 november, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Fusioner och utflyttningar till trots. Det finns all anledning att tro på en framtid för svensk läkemedelsindustri. Det är företag och fack överens om.
Astra har gått ihop med brittiska Zeneca. Pharmacia har genomgått flera fusioner, senast med amerikanska Monsanto. Omstruktureringarna har betytt både personalnedragningar och utflyttningar från Sverige. Men bland fackliga företrädare inom läkemedelsindustrin råder optimism inför framtiden, enligt en branschanalys som Industrifacket gjort tillsammans med Sif och Civilingenjörsförbundet.

Optimismen delas av industrins företrädare. Enligt Owe Fredholm, VD för Kemikontoret, den svenska kemiindustrins branschorganisation, har kemiindustrin under året fördubblat sina investeringar i Sverige, jämfört med 1990-talet. Läkemedelsindustrin står för nästan hälften av satsningarna.

– Det visar att det finns en framtidstro i den här branschen i Sverige, säger Owe Fredholm, som var en av deltagarna vid ett seminarium om läkemedelsindustrin som facken arrangerade idag (2000-11-20).

Läkemedelsindustrin står för fem procent av Sveriges exportintäkter. Dess framtid är alltså viktig för landet. Den är också viktig för de 17 000 personer som arbetar inom branschen. Omkring 5 000 av dem jobbar i produktionen och är medlemmar i Industrifacket.

I fackens analys tas både hot och möjligheter för läkemedelsindustrin upp. I analysen konstateras bland annat att Sverige har ett bra klimat för små bioteknikföretag. Ofta blommar de upp med hjälp av personer som tidigare arbetat i Astra eller Pharmacia. Företagen skapar jobb på alla nivåer – även inom produktionen.

Enligt fackens analys är några av de fördelar Sverige har: De anställdas höga kompetens och vana från platta, effektiva organisationer. Att svensk läkemedelsindustri är långt framme när det gäller IT i produktion och utveckling. Att industrin har goda kunskaper i bioteknik och goda universitetskontakter. Och att det finns gott om riskkapital inom framförallt bioteknik.

Några av de svagheter rapporten pekar på är att kompetensutvecklingen i företagen är dålig, särskilt inom produktionen. Att den kliniska forskningen inom sjukvården är på väg att avvecklas och att det är svårt att få kunniga specialistforskare till landet. Vid seminariet kritiserade bland annat Pharmacias svenska VD Håkan Åström de svenska skatterna som, enligt honom, skrämmer iväg personer med specialistkompetens.

Även facken konstaterar i sin analys att skattekonkurrens inom EU gör det svårt att locka hit personal. Men Industrifackets förbundsordförande Leif Ohlsson tycker inte att företagens kritik mot skatterna ska tas för allvarligt.

– Visst ska vi lyssna på dem också. Men de kommer alltid att komma med sådana krav, även om vi gick med på att sänka skatterna och avreglera arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.