Industriarbetarnas tidning

Grafiker får ’böta’ 15 000

10 november, 2000

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Svenska grafikers neutralitet kostar förbundet 15 000 kronor.
– Vi tar den smällen, säger förhandlingschef Tommy Andersson.
Grafikerna bröt mot varselreglerna på AIT i Falun.

Det var under den norska storstrejken i maj som grafikerna vid AIT Falun AB upptäckte att en bok som lämnats in för tryckning egentligen skulle ha tryckts i Norge. AIT hette tidigare Scandbook, men ingår numera i en Norsk koncern.

Klubbordföranden larmade omedelbart förbundet, Grafiska Fackförbundet Mediafacket. De 70-talet grafikerna på AIT ville inte befatta sig med ”smittat gods”. Förbundet hamnade i ett dilemma. Varsel om blockad mot produktion av smittat gods var redan lagt, men i Sverige råder en varseltid på sju dagar och här återstod tre.

– Vi bröt mot varselreglerna och tar ansvar för det. Våra medlemmar ska inte behöva befatta sig med smittat gods, anser förhandlingschef Tommy Andersson på förbundet.

Han hade hoppats att arbetsgivarna skulle respektera att de svenska grafikerna önskade att vara neutrala vid en konflikt i grannlandet. Men Grafiska Företegens Förbund la fram en begäran om förhandling om saken, en förhandling som nu är genomförd. Resultatet blev att förbundet får betala arbetsgivarna 15 000 kronor för brott mot varselreglerna.

– Vi tar den smällen, konstaterar Tommy Andersson.
Han hoppas dock att förbundet ska slippa att hamna i samma situation igen. Varseltiderna om blockad av produktion varierar mellan de olika skandinaviska länderna och han räknar med att nordisk grafiks Union if ramtiden kan enas om gemensamma regler.

Läs mer:
’Smittat gods’ stoppat i Falun

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.