Industriarbetarnas tidning

IT-skola ökar fackligt intresse

27 november, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metalls IT-skola fortsätter att växa. Nu har de första personerna blivit klara med sina datakörkort.
– Det var lärorikt, men tog tid, berättar metallaren Ulf Nilsson.

Han är en av sex personer som tagit det europeiska datakörkortet ECDL via Metalls IT-skola. Kortet ger kunskaper om alla de vanligaste dataprogrammen. Ulf Nilsson uppskattar att han i snitt studerat ett par gånger i veckan under ett år för att klara körkortet.

– Man ska veta att det inte går att klara det här med vänster hand. Men allt tekniskt har fungerat och jag känner verkligen att jag lärt mig någonting.

Ulf är 52 år och jobbar som mättekniker på Fimek i Filipstad. Han är inte fackligt aktiv, men kontakterna med Metalls IT-skola har gjort honom mer intresserad av facket. På så sätt har han mycket gemensamt med många av dem som gått IT-skolan. Snittåldern på deltagarna är omkring 40 år. Och många av dem har blivit mer intresserade av facket, enligt Metall.

Totalt har 607 studiecirklar med 7 142 deltagare hållits i IT-skolan, som kombinerar studiecirklar med distansutbildning. Av dem som gått utbildningen har 4 210 klarat testet som ger dem tillträde till skolan på Metalls hemsida på Internet.

Där kan de få del av ett brett utbud av kurser. Produktionsekonomi, integrationsfrågor, arbetsmiljö och språk är några exempel på kurser som finns på nätet.

– Vi är ganska stolta över att ha åstadkommit det här själva. Men det betyder inte att vi släpper kraven på samhället och arbetsgivarna när det gäller kompetensutveckling, säger Metalls förbundsordförande Göran Johnsson.

Metalls mål är att medlemmarna på sikt ska få ägna tio procent av arbetstiden till utbildning och kompetensutveckling. Avtalskravet är en vecka per år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.