Industriarbetarnas tidning

Klippan sparkar fackordförande

2 november, 2000

Skrivet av

Klippankoncernen sparkar Pappers ordförande i Lessebo och anklagar honom för korruption.
– Jag har mig veterligen inte gjort något som kan ligga till grund för en uppsägning, säger en skakad Benny Karlsson.

Det var vid lunchtid i dag som Benny Karlsson och hans vice ordförande, Tuve Svensson kallades in till personalchefen på företaget, Kaj Fransson. Benny Karlsson varslades om avsked från och med nästa torsdag och stängs dessutom av från arbetsplatsen.

Personalchefen Kaj Fransson vägrar uppge några skäl för avskedandet till Dagens Arbete. Det gör i stället Klippans styrelseordförande och störste ägare, Jan Bernander. Och motiven är flera.

– Jag gick igenom brukets kostnader för övertid som på ett år kostar oss runt 10 miljoner kronor. När jag tittade på Benny Karlssons egen övertid uppgick den till 250 timmar.

Jan Bernander beskyller Benny Karlsson för att ”varje dag han varit på jobbet systematiskt satt upp övertid”

– Det har handlat om styrelsemiddagar och vid ett tillfälle när styrelsen varit ute och fiskat kräftor.

På senare tid har övertiden minskat och Bernander ser det som ett direkt resultat av att man fått en ”riktig bevakningen av övertiden både från fack och företag.”

Ett annat motiv är en möbelaffär som Bernander anser vara ”korrupt”. Skadestånd som facket fått för olika brott mot förhandlingsordningen, ska Benny Karlsson ha omvandlat till nya möbler på fackexpeditionen i stället. Det handlar om möbler för 60 000 kronor.

Jan Bernander ser detta som ett skattebrott och har personligen stoppat utbetalningen till möbelfirman. Enligt honom är det omöjligt att få möbler utan att skatta för det.

– Nu har Benny Karlsson satt detta i system. Det lär handla om både datorer och mobiltelefoner. Jag accepterar inte sån här korruption.

Jan Bernander anklagar även Karlsson för jäv på ett styrelsemöte när frågan om att omförhandla ett entreprenörskontrakt togs upp till behandling. Det gäller en person som vänder flis inne på bruket och som är morbror till Benny Karlsson.

-Benny Karlsson borde meddelat jäv och avstått från mötet och varför har han inte inlagt veto mot just den entreprenören, när facket är så noga i andra fall?

Jan Bernander säger att han vill införa ordning, ärlighet och moral vid företaget och räknar med en del ”eftersköljningar”.

– Innan allt amalgam kommer väck från käften, får man skölja många gånger.

Och Pappers avdelningsordförande sågas skoningslöst.

– Han är totalkorrumperad. Förslagen och har en fräckhet som överstiger förståndet”

Vad säger Benny Karlsson själv?

– Möbelaffären är en överenskommelse vi gjort med företaget. Om de inte ville göra på det här sättet hade de kunnat säga nej. De har själva tagit initiativ till en såna här lösningar tidigare.

– Beträffande övertiden kan en stor del kopplas till det förhandlingsarbete jag varit inblandad i och som kan verifieras av dem i företaget jag förhandlat med.

Jävfrågan vill han i ögonblicket inte kommentera

På Lessebo bruk är förvåningen stor.

– Hela avdelningsstyrelsen står bakom Benny, säger vice ordföranden Tuve Svensson. Vi kommer att ogiltigförklara hans uppsägning och kräva förhandlingar.

– Vad jag förstår har Benny aldrig gjort något som inte haft bruksledningens godkännande. Agerandet nu är ett angrepp på hela avdelningen.

Bengt Hallberg, förbundssekreterare i Pappers, menar att vad som händer i Lessebo är en absurd historia.

– Detta är en klar kränkning av föreningsrätten. Jag kan inte under alla mina år inom Pappers påminna mig att någon avdelningsordförande inom vår organisation utsatts för en liknande behandling.

– Vi kommer att använda alla resurser vi har för att hjälpa Benny Karlsson. Och vi ser det inte bara som ett påhopp på honom utan hela avdelningen och deras fackliga arbete.

Med företagets agerande hamnar Benny Karlsson självklart i en jobbig sits. Med familj, barn släkt och vänner på en ort där alla känner alla.

– Ja det känns inget vidare. Det har funnits roligare stunder i mitt liv om man så säger.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?