Industriarbetarnas tidning

Kursledare stängs av

14 november, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Marina kände sig sextrakasserad av ledaren på fackkursen. Han drog ner byxorna och bad om hjälp med en fästing.- Jag har betett mig jätteklantigt, men det fanns inget uppsåt, säger ledaren, som nu stängts av.

Marina Lindqvist, grafiker och producent på GP Nära, mår fortfarande mycket dåligt över händelsen som inträffade vid en facklig grundkurs på Bommersvik utanför Stockholm i mitten av september.

Marina upplevde att kursledaren, en förtroendevald man, höll en viss jargong inför eleverna. Sexistiska skämt varvades med historier om erövringar.
På kursens femte och näst sista dag bad han henne om hjälp med ett ”specialuppdrag”. Själv uppger han att det stod klart vad det gällde. Men Marina trodde att uppdraget handlade om kvällens samkväm med kurskamraterna. Efter morgonens första möte följde hon efter ledaren till rummet. Där tog han av sig byxorna och kalsongerna och visade upp en fästing långt ner i ljumsken. Marina kan inte själv beskriva sin reaktion. Men hon gjorde som han bad och tog bort fästingen.

– Allt gick så snabbt. Jag bara gjorde det och gick ut sen. Då var det som att slanten ramlade ner och jag förstod vad som hänt.

Marina kände sig djupt kränkt och ville först bort från kursen.

I ett brev till kursdeltagarna har Grafikernas Stockholmsavdelning kraftigt tagit avstånd från det inträffade. ”Kvinnoförakt hör lika lite som rasism hemma i fackliga sammanhang”, skriver avdelningen. Och slår fast att kursledaren har visat osedvanligt dåligt omdöme och inte ska få hålla fler kurser.

Ledaren har beslutat att avsäga sig alla förtroendeuppdrag, eftersom han har tagit illa vid sig av brevet. Han tycker att det är kränkande och hårt vinklat. Det innehåller bland annat ett påstående som även Marina uppger är felaktigt, om att ledaren utsatt henne för ”beröringar”.

– I brevet utpekas jag som en skitstövel som dessutom lurat med henne och blottat mig. Men jag ville bara ha hjälp och hon var van att ta bort fästingar. Det var genant för mig också och jag skylde mina genitalier, säger ledaren.

Han medger dock att han uppträtt olämpligt.

– Jag var jätteklantig med fästingen, men det fanns inte något uppsåt. Sen har det funnits jargong från min sida. Hon har tagit illa vid sig, men jag märkte inte det. Jag ville uppträda som en i gänget och förstod inte att jag har makt som kursledare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.