Industriarbetarnas tidning

Lesseboavskedande stoppas

6 november, 2000

Skrivet av

Avskedandet av Pappers ordförande i Lessebo skjuts upp. Samtidigt strömmar sympatibevisen till från hela landet.- Jag har fått ett oerhört starkt stöd från både medlemmar, andra arbetsplatser och organisationer, säger den ”korruptionsanklagade” Benny Karlsson.

Det var i torsdags som Klippankoncernens styrelseordförande och störste ägare, Jan Bernander, gjorde klart att man tänkte sparka Pappers ordförande vid Lessebo bruk med omedelbar verkan.

Anklagelserna var bland annat omotiverad övertid, en korrumperad möbelaffär, och en jävsituation.

– Ingen av punkterna håller för en arbetsrättslig prövning, konstaterar ombudsman Bengt Jansson på Pappers i Stockholm. Han har synat Bernanders kort och är säker på sin sak.

Nu skjuts avgörandet framåt i tiden. Först den 12 december kommer de lokala tvisteförhandlingarna i gång och tills dess får Benny Karlsson jobba kvar som vanligt. Med lön och tillgång till arbetsplatsen, som han så drastiskt stängdes av från.

Pappers betraktade redan tidigt det inträffade som ett brott mot föreningsrätten och har tagit kontakt med sin motpart Skogsindustrierna.

– Vi menar att företaget brutit mot § 9 i MBL, säger förbundssekreterare Bengt Hallberg.

Paragrafen säger att ”Det åligger arbetsgivar- och arbetstagarorganisation att söka hindra, att medlem vidtager åtgärd som kränker föreningrätten. Har medlem vidtagit sådan åtgärd, är organisationen skyldig att försöka få honom att upphöra därmed.”

Bengt Hallberg utgår nu från att Skogsindustrierna griper in och talar sin medlem, Jan Bernander, till rätta.

På Skogsindustrierna bekräftar vd:n Jan-Peter Duker att man haft telefonkontakt i ärendet med Pappers, men ”att man behöver mer information”, innan man vill göra några kommentarer.

På frågan om det är vanligt att styrelseordföranden tar heder och ära av fackets företrädare – Benny Karlsson beskrevs av Jan Bernander som ”totalkorrumperad och med en fräckhet som överstiger förståndet” – säger Jan-Peter Duker:

– Det har jag ingen anledning att kommentera.

Sedan i torsdags har också sympatiyttringarna strömmat in till Benny Karlsson från hela landet. Pappers ordförande i systerföretaget Klippan, Johan Pettersson betecknar det inträffade som en skandal och ett angrepp på facket.

– Jag känner Benny som en mycket noggrann och ärlig människa och kan inte se att Benny agerat felaktigt på något sätt.

LO-distriktet i Kronobergs län har uppmanat till köpbojkott av Klippans produkter.

Matts Jutterström, ordförande i Pappers i Iggesund, skriver i ett uttalande att:

– De grunder som företaget anför, får en att känna vreden växa till och associera till fascistländer med demokratiskt underskott.

Sympatiyttringar har också kommit från Pappers avdelningar i Skåpafors, Jönköping, Pauliström, Gruvön, Industrifackets däckklubb i Gislaved, Kommunals trafiksektion 34 i Stockholm med flera.

– Jag vill verkligen tacka för den här uppbackningen, säger Benny Karlsson. Det gör att man orkar gå vidare.

Tror du att företaget tänker ändra sig och dra tillbaka kravet på ditt avskedande?

– Det finns ingenting som tyder på det i dagsläget.

Läs mer:
Klippan sparkar fackordförande

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.