Industriarbetarnas tidning

Lösningsmedel försämrar hörseln

21 november, 2000

Styren och andra lösningsmedel kan orsaka hörselskador. Det visar en studie från ArbetslivsinstitutetDet är sedan tidigare känt att den som andas in styren kan få skador på centrala nervsystemet. Undersökningen pekar på nya risker:

300 personer vid fjorton arbetsplatser har studerats. Hälften av dem arbetade inom plastindustrin med tillverkning av glasfiberarmerad plast och utsattes för såväl styren som buller. Den andra halvan var en kontrollgrupp av arbetade som antingen utsattes för buller i arbetet eller varken utsattes för styren eller buller.

– Den grupp som utsattes för styren hade tydligt sämre hörsel än övriga. Skillnaderna var dock små, säger Ann-Christin Johnson, forskare på Arbetslivsinstitutet.

Hur är det med andra lösningsmedel?

– Det är rimligt att anta att det gäller fler. Djurförsök med toluen, xylen och trikloretylen har visat på hörselskador, för toluen har det visats även på människor. Detsamma gäller för lösningsmedelblandningar.

Ann-Christin Johnson anser inte att dessa nya forskningsresultat behöver innebära nya gränsvärden, de är redan låga (användning av trikloretylen är i princip förbjudet i Sverige).

– Det viktiga i arbetsmiljöarbetet tror jag är att se upp med eventuella hörselproblem på arbetsplatser där det inte bullrar, men där man använder lösningsmedel. Det finns regler om hörseltester i bullriga miljöer, dessa nya forskningsresultat är en signal om att man bör testa hörseln även där det används lösningsmedel.

Nästa steg i forskningen är att se om det finns andra hörseltest än de som hittills används som bättre kan fånga in effekterna av lösningsmedel. Vidare skall också olika lösningsmedels effekter på balanssinnet studeras i en stor europeisk underökning.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen