Industriarbetarnas tidning

Utbildning ska ge metalljobb

29 november, 2000

Skrivet av

600 metallarbetare går arbetslösa i Dalsland, samtidigt som många verkstadsföretag letar efter rätt arbetskraft. Nu ska fem kommuner i Dalsland samarbeta med Metall för att ge de arbetslösa jobb.

Projektet stöds av arbetsförmedlingen, EU och bilstolstillverkaren Lear som för snart två år sedan lade ner sin fabrik i Bengtsfors.

– Om två år vill jag inte höra att metallföretagen säger att de inte får tag i rätt folk. Om våra arbetslösa saknar den rätta kompetensen så får vi ge dem utbildning, säger Kjell Hultgren, ombudsman vid Metalls avdelning i Trollhättan.

Projektet går under namnet MUC, Metalls utvecklingscentrum. Metall och arbetsförmedlingen väljer i varje kommun ut tio arbetslösa som får hjälp av två handledare att finna arbete, praktikplats eller utbildning.

– Så fort en av de tio lämnar gruppen ska en ny in. Ju snabbare omsättning på folk, desto bättre, säger Hultberg.

Kommunerna i Bengtsfors, Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål ställer upp med lokaler. Arbetsförmedlingen betalar utbildning, Lear betalar två handledare i Bengtsfors kommun. Handledarna i de övriga kommunerna betalas delvis av EU inom ramen för mål 3. Arbetsutskottet inom mål 3 har redan sagt ja till 2,6 miljoner kronor, det slutliga beslutet fattas nästa vecka.

Metallavdelningen bidrar med 1,5 miljoner kronor. Allt som allt kostar det tvååriga projektet 23 miljoner kronor.

Kjell Hultberg hoppas också på stöd från näringsdepartementet. Tillsamman med andra ansvariga för MUC kommer Hultberg att träffa representanter för departementet nästa vecka.

Då har det gått närmare ett år sedan näringsdepartementet kontaktades första gången om MUC. Metalls Trollhätte-avdelning hade planer på att låta en egen personaluthyrning bekosta MUC-projektet.

Närmare ett år efteråt har departementet ännu inte lämnat något besked. Frågan uppges ha handlagts av ansvariga som först var sjukskrivna och sedan slutat på departementet.

Nästa vecka får näringsdepartementet chans att ta ställning till den nya MUC-modellen, utan personaluthyrning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.