Industriarbetarnas tidning

Arbetets tryckeri i konkurs

5 december, 2000

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Tryckeri AB Framtiden, som tryckte tidningen Arbetet, har nu gått i konkurs. 62 anställda berörs, varav många arbetat mycket länge på företaget.

– Många av oss är gamla trotjänare. Stämningen är nu orolig och flera är sjukskrivna, berättar grafikernas klubbordförande Gunnar Andersson.

För ett par veckor sedan varslades 32 av de anställda, men vd Kaj Möller har dag för dag skjutit verkställandet av varslet framför sig.

Tryckeri AB framtiden består egentligen bara av personalen och lite inredning. Lokalerna hyrs av Wihlborgs och tryckpressen ägdes av den konkursade tidningen Arbetet. Pressen har konkursförvaltaren nu sålt till Föreningssparbanken finans, som ska hyra ut den till JMS Reklamgården.

– Vi har ett par gamla arkpressar kvar, men de är ganska ointressanta, säger Gunnar Andersson.

JMS Reklamgården har visat intresse för att driva verksamheten vidare med ett 30-tal anställda och den hyrda tryckpressen. Gunnar Andersson hoppas att det läget ska klarna före årsskiftet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.