Industriarbetarnas tidning

Bernander fortsätter anklaga Benny

5 december, 2000

Skrivet av

Klippans styrelseordförande, Jan Bernander, ger sig inte. I går krävde han i ett öppet brev till Pappers avdelning i Lessebo en övertidsredovisning av ordföranden Benny Karlsson.

– Detta är rena trakasserier som saknar motsvarighet på svensk arbetsmarknad, säger Pappers ombudsman Bengt Jansson.

Jan Bernander framhärdar i sitt brev att Benny Karlsson tagit ut övertid på ett oriktigt sätt. Förhandlingsombudsman Bengt Jansson konstaterar att Bernanders anklagelser är fullständigt grundlösa.

– Varje timma är attesterad av företaget och en redovisning gjordes vid den centrala förhandling som genomfördes i onsdags. Vid förhandlingen, som behandlade just dessa anklagelser om felaktigt övertidsuttag, delade Pappers motpart Skogsindustrierna helt och fullt uppfattningen att övertidsredovisningen var riktig. Benny Karlsson hade icke felat.

Bengt Jansson menar att det skulle vara utomordentligt enkelt för Jan Bernander att kontrollera uppgifterna om han ville. Det räcker med att han vänder sig till företagsledningen vid Lessebo Bruk och låter dem stämma av den upprättade listan mot tidkorten. Då skulle han se att allt är redovisat timma för timma.

– Att Bernander valt att offentliggöra brevet är i sig ett bevis på att han inte är seriös, utan bara är ute för att skada Benny personligen.

Enligt Bengt Jansson verkar det handla om en personlig vendetta från Bernanders sida mot Benny Karlsson.

– Benny har förklarats oskyldig till allt Bernander anklagat honom för. Min motpart från arbetsgivarsidan vid de centrala förhandlingarna Skogsindustriernas Göran Swanström är ju också helt överens med mig att Benny är oskyldig.

– Nu handlar det enbart om rena trakasserier mot en facklig förtroendeman. Något som saknar motstycke i modern tid på svensk arbetsmarknad. Jag frågar mig hur länge företagsledningen, styrelseledamöterna i företaget och övriga aktieägare ska finna sig i Jan Bernanders agerande. Hela företaget tar ju skada.

Sedan Jan Bernander blev ny huvudägare har kursen på Klippans aktier halverats, enligt Gunnar Ek på Sveriges aktiesparares riksförbund. Han har tidigare reagerat mot Bernanders framfart i Lessebo.

– Agerandet har knappast stärkt Klippans ställning på marknaden.

I en intervju med Dagens Arbete i förra veckan uttryckte han aktiespararnas misstro mot styrelseordföranden Jan Bernanders offentliga avrättning och avskedande av pappersordföranden Benny Karlsson.

– Sånt sår split mellan ledning och de anställda. Att det inträffar i marknadsnoterade företag är ytterst ovanligt och nästan alltid olämpligt.

Vid de centrala förhandlingarna i förra veckan mellan Pappers och Skogsindustrierna fick Benny Karlsson sin anställning tillbaka. Parterna konstaterade också att Jan Bernanders beskyllningar om jäv, felaktiga möbelköp och felaktig övertid, saknade all arbetsrättslig grund för avsked.

Ändå blev det ingen uppgörelse mellan parterna. Det stupade på skadeståndsfrågan. Trots att de centrala parterna var överens även i den frågan vägrade Bernander släppa en krona ifrån sig.

Nästa instans som ska säga sitt blir därför Arbetsdomstolen.

Läs mer:
Avskedande kritiseras av Aktiespararna
’Bernander borde betala skadestånd’
Benny vann mot Klippan
’Benny har utsatts för ett övergrepp’
Hundratals slöt upp för Benny
Avskedandet i Lessebo central fråga
Riksdagsmän stöder Benny Karlsson
Det sjuka Lessebo
Lesseboavskedande stoppas
Klippan sparkar fackordförande

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.