Industriarbetarnas tidning

EU vill ha säkrare gruvor

14 december, 2000

Den senaste tidens gruvolyckor är en EU-fråga. Det konstaterar EU-kommissionen som har beslutat att förbättra säkerheten inom gruvdriften.
EU-kommissionen vill göra följande insatser:
Införa tydliga krav på säkerhetssystem inom gruvindustrin. Det ska ske genom att förtydliga ett EU-direktiv som också kräver en detaljerad riskbedömning med hjälp av möjliga olycksscenarier.Behovet av nya regler runt hanteringen av gruvavfallet ska undersökas. En studie är redan igång. Den undersöker lagstiftning och praxis i EU:s medlemsländer och i de länder som kandiderar till att gå med i EU. En handledning ska sammanställas för den delen av gruvindustrin som hanterar andra metaller än järn. Dokumentet ska innehålla riktlinjer och metoder för att minska föroreningar eller begränsa följderna av olyckor.
En bakgrund till EU-kommissionens engagemang är de senaste årens gruvolyckor. En avfalssdamm brast i den rumänska gruvan Baia Mare i början av det här året. Olyckan ledde till att livsfarlig cyanid läckte ut i naturen. 1998 brast fördämningarna vid den Bolidenägda gruvan i Aznalcollar i Spanien. Utsläppet förstörde stora åkermarker och förgiftade miljön i en känd nationalpark. I höstas hände en liknande olycka vid Aitikgruvan i Gällivare. Resultatet blev stora utsläpp i naturen, som dock var betydligt mindre allvarliga än olyckorna i Rumänien och Spanien.

Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker (v) och metallare, är nyligen utsedd till EU-parlamentets rappportör i frågan om miljö- och säkerhetsrisker inom gruvdriften. Han säger att EU:s arbete för att öka säkerheten i gruvorna också handlar om att lära av varandra. Det gäller att binda ihop forskning och erfarenheter.

Det handlar också om ansökarländerna, de länder som blir EU:s nya medlemsstater. För de länderna är det viktigt att skapa minimiregler.

Men frågan har betydelse även för Sverige:

– Olyckan i Aitik bekräftar att olyckor kan hända även i länder där man ligger långt fram med regler för dammar och tillsyn, säger Jonas Sjöstedt.

– En viktig fråga är också Sveriges gamla gruvdammar och uppslag med gruvavfall som läcker arsenik.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.