Industriarbetarnas tidning

Fler får ersättning för asbestskador

14 december, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Även personer som hunnit fylla 70 år innan de blev sjuka ska kunna få ersättning för skador som orsakats av kontakt med asbest. Det gäller personer som arbetade vid Cementas anläggningar i Lomma och Köping.Det har Industrifacket och Scancem (tidigare Euroc, ännu tidigare Cementa) kommit överens om.

Det nya avtalet gäller ett 50-tal personer och lika många dödsbon.

– Vi tror att det dyker upp ytterligare omkring femton fall säger Industrifackets förhandlare, Lars Franzén.

I vanliga fall upphör arbetsskadeförsäkringen att gälla när den försäkrade fyller 65 år. Men eftersom det tar lång tid innan skadorna från asbest visar sig gick företaget med på att betala för fem års extra skydd.

Produktionen i Lomma avslutades 1977. Enligt ett avtal mellan dåvarande Fabriksarbetareförbundet och dåvarande ägaren Cementa skulle arbetsskadeförsäkringen (nuvarande TFA) gälla fem år extra för personal som kommit i kontakt med asbest. Närmare 400 skadade personer eller deras dödsbon har fått ersättning enligt detta äldre avtal.

Den senaste överenskommelsen förlänger efterskyddet så att det gäller livet ut, alltså även för dem som fyllt 70 när skadan visar sig första gången.

Varje dödsbo får ett halvt basbelopp, medan skadade personer får mellan ett halvt och två basbelopp. Hur mycket det blir beror invaliditetsgraden.

Ett basbelopp är 36 600 kronor. Innan avtalet är formellt undertecknat vill parterna inte avslöja hur mycket pengar det blir sammanlagt. Men om hundra skadade eller deras efterlevande får ett basbelopp vardera skulle hela avtalet kosta 3,7 miljoner kronor.

– Vi har räknat på hur mycket de drabbade hade kunnat få ut om de hade gått till domstol och krävt skadestånd, säger Franzén. Skadeståndens storlek kan i princip utläsas ur en tabell.

Gert Esbjörnsson är regionalt skyddsombud i Skåne. Han tycker att det är för lite pengar, och att de kommer för sent.

– Dessutom finns det många personer utanför företagets personallistor. De som är födda på 1950-talet har ännu inte insjuknat. Jag undrar också hur det blir med ersättningen till de yngsta.

Men Franzén är nöjd:

– Jag tycker att motparten har uppfört sig hyggligt. Tidigare fanns inga pengar alls att hämta efter 70 års ålder.

– Det unika är att jag förhandlat med två pensionärer. När de försvinner finns ingen kvar på arbetsgivarsidan som vet vad som egentligen hände, säger Franzén.

Avtalet undertecknas formellt i början av nästa år.

Fotnot: Asbest är ett samlingsnamn för slitstarka och värmetåliga fibrer som tidigare användes till att förstärka bland annat metaller och cement. Asbest orsakar lungsjukdomar, och är därför sedan 1986 förbjudet att använda i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?