Industriarbetarnas tidning

Fora betalar efter pensionsslarv

4 december, 2000

Skrivet av

Pappers medlemmar kompenseras för strulet med den försenade premieöverföringen. Det står klart sedan Pappers och Fora försäkringscentral träffat en uppgörelse.

I nya numret av Dagens Arbetes månadsmagasin för december kan man läsa om hur de 5 000 medlemmar i Pappers som valde pensionspremie som en del i den förra avtalsuppgörelsen, gick miste om värdeökningen i flera månader för att Fora försäkringscentral (Fora) inte kunde få in pengarna på rätt konto i tid.

– Sedan det stod klart att brister i tekniken hos Fora för att hantera medlemmarnas premier medfört en förlust för en del av Pappers medlemmar har vi undersökt alla möjligheter att lösa detta. Det är glädjande att vi nu kunnat enas om en överenskommelse, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Medlemmarna i Pappers har sedan 1998 haft ett så kallat arbetstidskonto. Arbetsgivaren skulle sätta av 0,5 procent av lönen första året, 1,0 procent andra året och 1,5 procent tredje året. Den enskilde fick sedan välja om pengarna skulle tas ut som kortare arbetstid, som kontanter eller som en pensionspremie. Den som valde pensionspremie fick själv välja förvaltare.

I början av 1999 fick Pappers medlemmar besked om hur mycket som samlats på kontot under föregående år. De valde förvaltare och FORA skulle skicka pengarna till det bolag man valt. På grund av tekniska problem dröjde det en tid innan pengarna var på plats, vilket förorsakade spararna en förlust.

Många av dem som valde pensionspremie blev därför blåsta på avkastningen den första tiden.

– En miss som Fora försäkringscentral bett om ursäkt för, säger Lennart Olovsson.

.Från medlemshåll tyckte man att det var lite slappt att nöja sig med en ursäkt, vilket nu Pappers rättat till. Nya samtal med Fora har lett till att medlemmarna kompenseras.

– Vår egen målsättning var att klara inbetalningarna före sommaren, säger Foras vd Anders Modig. Men vi hade ingen överenskommelse med Pappers och Skogsindustrierna om detta.

I det brev som gått ut till de drabbade pappersarbetarna förklaras de tekniska problem som uppstått. Samtidigt utlovar Fora försäkringscentral att en särskild ränta ska utgå för den tid som pengarna inte funnits på de individuella kontona. Räntan motsvarar den högsta avkastningen på en traditionell försäkring under perioden.

I de flesta fall kommer beloppet att vara mellan 20 och 100 kronor.

– En anständig uppgörelse, anser Anders Modig på Fora. Den innebär att räntan utgår från det datum då arbetsgivaren betalade in pengarna till oss och för tiden fram tills de placerades på de individuella kontona.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?