Industriarbetarnas tidning

Håkan vann mot Volvo

13 december, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Håkan Severinsen vann över Volvo utan fackets hjälp. I tingsrätten tilldömdes han skadestånd på över 200 000 kronor. Men nu är det klart att företaget överklagar domen.
Håkan blev uppsagd av personliga skäl från Volvo Personvagnar i Göteborg. Själv anser han att uppsägningen var framprovocerad av företaget. Och han är besviken på sin fackklubb.

– Jag känner mig sviken av facket till hundra procent, säger han.

Av domen framgår dock att han biträtts av sin fackklubb vid ett flertal tillfällen. Och att klubben vid minst ett tillfälle övertalat företaget att ge honom en ny chans. Rolf Johansson, huvudskyddsombud för Metall på Volvo, beklagar att Håkan blev uppsagd. Det hade inte behövt gå så långt, menar han. Av sekretesskäl vill han inte diskutera alla detaljer kring uppsägningen. Men han anser inte att klubben svek Håkan.

– Vi kom till en punkt där vi inte kunde göra mer.

Håkan började på Volvo 1984. De sista åren fram till och med 1997 arbetade han på karossfabriken. Vid årsskiftet lades produktionen av Volvos 900-serie ner. Omkring 1 000 personer blev övertaliga i väntan på att produktionen av S 80 skulle komma igång. Klubben fick företaget att kompetensutveckla personalen i stället för att säga upp folk.

Men för Håkan och några av hans kamrater blev det ingen kompetenshöjning. I stället för de utlovade lektionerna i matte, engelska och svenska hamnade de på en utbildning som Håkan beskriver som en söka-jobb-kurs.

Efter semestern återvände Håkan till Volvo. Men han fick inte börja om på karossfabriken dit han ville. I stället slussades han runt på korta inhopp på jobb som Håkan beskriver som okvalificerade eller olämpliga. Till slut varslades han om uppsägning. Enligt företaget har han misskött sitt jobb, hållit låg arbetstakt och inte följt kraven från arbetsledningen.

Verkstadsklubben på Volvo ansåg till slut inte heller att fallet gick att driva vidare. Men Håkan gav sig inte. Han hyrde en advokat och vann i tingsrätten. Enligt domen hade Volvo inte sakliga skäl för uppsägning och döms att betala skadestånd för utebliven lön. Domstolen anser att Volvo som är ett stort företag hade kunnat göra mer för Håkan. Företaget kommer dock att överklaga fallet till Arbetsdomstolen.

– Vi jobbar på att få i ordning alla papper för att lämna in en överklagan, säger Bo Sjökvist på Volvos personalchefsstab.

Även om tingsrättens dom skulle stå sig, anser inte Håkan Severinsen att han bara har vunnit någonting.

– Jag ville behålla mitt jobb på karossfabriken. Så jag har förlorat något hur det än går.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.