Industriarbetarnas tidning

’Högre tak i sjuk­försäkringen’

19 december, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Större ansvar på arbetsgivarna, förlängd sjuklöneperiod och högre inkomttak är några av förslagen från Jan Rydh, som utrett sjukförsäkringens framtid.Antalet sjuka ökade med 50 procent till 900 000 åren 1997 till 1999. Antalet sjukdagar ökade under samma tid med 50 procent till 75 miljoner dagar. Bara i år har antalet långtidssjukskrivna ökat med 17 procent, till 84 000 personer. Kvinnor är överrepresenterade, och kvinnor inom kommuner och landsting drabbas hårdare än genomsnittet.

Dålig arbetsmiljö är, enligt utredningen, en väsentlig orsak till sjukdom. Den viktigaste åtgärden för att minska sjukskrivningarna blir därför att organisera arbetslivet så att de anställda orkar ett helt arbetsliv.

Arbetsgivarna ska bära ansvaret, både för arbetsmiljön och för rehabiliteringen av skadade och sjuka.

Sjuklöneperioden, då arbetsgivaren betalar sjuklönen, föreslås förlängd från nuvarande 14 dagar till 60 dagar. I gengäld ska arbetsgivarnas avgift till sjukförsäkringen sänkas.

Detta förslag sågades redan i somras när ett delbetänkande presenterades. Fack, arbetsgivare och socialminister Ingela Thalén framhöll, från skilda utgångspunkter, att förslaget är omöjligt att genomföra. Och samtidigt (tisdag 19 december) som Rydh upprepar förslaget om förlängd sjuklön skriver TCO:s och HTF:s ordförande Sture Nordh och Holger Eriksson i en debattartikel i Dagens Nyheter att endast de starkaste kommer att få anställning om sjuklönen förlängs så som Rydh vill.

Rydh anser vidare att taket i sjukförsäkringen bör höjas, från dagens 274 000 kronor i årsinkomst till 366 000 kronor. Om ingenting görs är snart halva befolkningen över taket; efter den föreslagna höjningen skulle 90 procent av arbetskraften ha sin inkomst försäkrad.

En höjning av taket kostar 1,2 miljarder kronor. Sammanlagt föreslår Rydh åtgärder som kostar omkring 4 miljarder kronor. Sjukförsäkringen kostar i dag omkring 72 miljarder kronor om året. Rydh tror också att förskringen skulle fungera bättre om den flyttades ut ur statens budget med dess utgiftstak.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.