Industriarbetarnas tidning

’Jag saknar det svenska facket’

8 december, 2000

Skrivet av

Internationella metallarbetarfederationens generalsekreterare Marcello Malentacchi saknar det svenska facket i den globala proteströrelsen.

– Ibland förstår jag mig inte på den svenska fackföreningsrörelsen. Å ena sidan har man, främst inom industrins fack, tagit en klar ställning för Europatanken. Men sedan missar man dessa fina chanser att säga vad man tycker.

– Möjligtvis är det socialdemokratiska partiets och LO:s velande som satt sina spår.

Malentacchi, som har ett förflutet som Volvo-arbetare i Göteborg och som ombudsman på Metall, är väl förtrogen med den nordiska fackföreningsrörelsen.

– Den borde vara mer aktiv på den globala scenen. Jag saknar i synnerhet danskarna, särskilt nu efter folkomröstningen. Jag är rädd för att det i Danmark finns en majoritet som blir allt mindre benägen att delta i Europa-arbetet.

Det är viktigt för facket att vara med i manifestationerna, säger Malentacchi.

– Absolut. Och man ska komma ihåg det var skillnad mellan första och andra demonstrationsdagen i Nice. Andra dagen dominerades tyvärr av bråk från små grupper.

– Men första dagen hade vi en riktigt fin demonstration med uppåt 60 000 deltagare. Facket gjorde sin röst hörd för bättre sociala villkor och den europeiska fackföreningsrörelsen kunde visa att den fortfarande kan mobilisera folk och få politiker att lyssna.

Ska den nordiska fackföreningsrörelsen göra sin röst hörd i Europa måste man bland annat ta till den gamla beprövade metoden att demonstrera.

– I Sverige har vi mycket att lära oss av de franska och italienska fackföreningarnas förmåga att mobilisera folk, säger Marcello Malentacchi.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.