Industriarbetarnas tidning

Kamp om initiativet på avtalsfronten

4 december, 2000

Skrivet av

I morgon tisdag trappas avtalsförhandlingarna inom verkstadsindustrin upp. Ett bud från arbetsgivarna är att vänta. Samtidigt har facken kallat in sina stora förhandlingsdelegationer.

När arbetsgivarna i Sveriges verkstadsindustrier (VI) nu utlovar ett heltäckande bud och drar upp tempot är det mycket fråga om att ta initiativet på avtalsfronten. Helst vill man komma före sina arbetsgivarkollegor i Skogsindustrierna och Stål- och metallförbundet. I förra avtalsrörelsen för tre år sedan hamnade VI på efterkälken och det vill man undvika denna gång.

Fram till nu har verkstadsindustrins parter inte direkt förhandlat utan mest samtalat om skisser.

En av de skisser som nu håller på att ta en mer konkret form är arbetsgivarnas förslag på månadslöneavtal. Metall har sagt att man är berett att diskutera förslaget.

Facket vill, liksom VI, modernisera verkstadsavtalet. Men knappast efter den skiss som arbetsgivarna presenterat. Den skissen ses bland metallarna som ett sämre ”tjänstemannaliknande” avtal med det sämsta ur dagens tjänstemannaavtal inom verkstadsindustrin.

För någon vecka sedan inträffade något som kan störa ritningarna för VI:s ambitioner att nå en ny typ av månadslöneavtal med urvattnad lokalt fackligt inflytande.

I Skövde tecknades ett nytt så kallat medarbetaravtal som ger metallarna 20 dagars förskottssemester, max 150 timmars övertid och ersättning för övertid och OB i procent.

Skövde-avtalet är principiellt viktigt och måste – eftersom det avviker från riksavtalet – först godkännas av såväl VI:s överstyrelse som Metalls förbundsstyrelse innan det kan träda i kraft.

Uppgörelsen i Skövde kan ge facket initiativet i frågan hur ett nytt, modernt verkstadsavtal ska se ut. Inte bara för att övertidstaket sänks och att metallarna kommer att få åtnjuta förmåner som bara tjänstemännen har – förskottssemester samt OB- och överstidsersättning i procent av inkomsten.

Viktigast är ändå att Skövde-avtalet innehåller stupstocksregler som ger det lokala facket fortsatt inflytande.

Inflytandefrågan är också viktig i en annan av avtalsrörelsens viktiga frågor: arbetstiderna. Där vill arbetsgivarna ta bort stupstocksreglerna och minimera det lokala fackliga inflytandet. En fråga som kan bli lönerörelsens verkliga knäckfråga.

En annan fråga där parterna står långt ifrån varandra är kompetensutvecklingen. Metall vill öka takten och ge alla rätt till minst en veckas kompetensutveckling om året. Men VI tycker att skrivningarna i 1998 års avtal står sig.

Vad gäller själva löneökningarna medger arbetsgivarna att det finns ett visst utrymme. Ett avsteg från det senaste decenniets avtalsrörelser där VI inte bara förespråkat en ”noll-linje”. VI har under ett par avtalsrörelser sagt att riksavtalet inte ens ska reglera några löneökningar. Det ska i stället göras lokalt.

Men den taktiken är numera historia och VI kan tänka sig prata kronor och ören. Därmed hoppas man komma undan ”bus-stämpeln” i den allmänna opinionen. Dessutom hoppas man kunna få en lugnare avtalsrörelse.

Om VI utmanar för hårt skulle samarbetsavtalet med industrins fack – Industriavtalet – äventyras. Och en konflikt med efterföljande övertidsblockad skulle slå hårt mot en industri som lever på att leverera just-in-time med en personal som arbetar övertid mer än någonsin.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.