Industriarbetarnas tidning

’Låt oss ta en konflikt’

7 december, 2000

Skrivet av

Verkstadsföreningens bud till nytt avtal har väckt starka reaktioner bland många metallarbetare.

Mats-Åke Sehlfors, klubbordförande för drygt 500 metallarbetare vid Flextronics i Västerås tycker att VF:s bud bäddar för konflikt.

– Vi behöver en konflikt. Det var länge sedan vi gick i strejk, bortåt 20 år sedan. En konflikt skulle facket bara må bra av.

– Metall är en facklig organisation som företräder landets metallarbetare. Ska vi gå in i en konflikt så är det när industrin går bra, och det gör den just nu. Det är helt rätt läge att ta strid.

– Någon enstaka procent kan vi inte komma med till medlemmarna. Nu är det dags att ta i.

Medan Metall kräver 3 procents lönelyft första avtalsåret bjuder VF 1,7 procent. Arbetsgivarna vill helst ha ett treårigt avtal och föreslår att lönerna höjs med ytterligare 1,3 och 1,0 procent de två sista avtalsåren.

– Löjligt lite, kommenterar Sigbritt Pettersson, ABB Ventilation i Järna.

– Men det var väntat. Som vanligt finns det inga pengar när vi ska förhandla. De vet naturligtvis att vi inte kommer att finna oss i sådana bud, att de aldrig lär sig.

Lars-Erik Soting är klubbordförande för metallarbetarna på Atlas Copco i Örebro.

– Budet är en katastrof. Här talar alla om en inflation på runt 2 procent och så bjuder arbetsgivarna betydligt under. Ett skambud.- Metall måste stå på sig, manar Annelie Adolfsson, vice klubbordförande på Nobel Biocare i Karlskoga.

– Många medlemmar har reagerat starkt på arbetsgivarnas bud och blivit förbannade. Vi har haft stora diskussioner på jobbet och missnöjet är utbrett. Och alla tycker att Metall måste visa att man är bestämda i sina krav.

Att arbetsgivarna kräver att få förfoga över 52 timmar att när som helst lägga ut som ordinarie arbetstid väcker också starka känslor. Annelie Adolfsson igen:- Ja, vad tror du medlemmarna tycker om det? Det behöver jag inte ens säga.

Samma sak med arbetsgivarnas förslag till att baka in arbetstidsförkortningen i en tidbank som skulle det göra möjligt att ta ut mer övertid än i dag.

– Vi har nog med övertid i dag, nu jobbar vi varje helg fram till jul. Tempot är hårdare än någonsin och folk är slutkörda, helt enkelt, säger Annelie Adolfsson.- Aldrig i livet att vi skulle gå med på något sådant, säger Sigbritt Pettersson. Mina timmar är mina timmar och de ska inte få kunna användas till mer övertid.

Mats-Åke Sehlfors:

– Att kunna öka övertidsarbetet ännu mer är bara ett bevis på att företag är underbemannade.

Lars-Erik Soting:

– Arbetsgivarna måste ju se till att industrin kan konkurrera om arbetskraften. Att då komma med sådana här försämringar gör knappast industrin mer attraktiv bland ungdomen.

Företagshälsovård åt alla och åtgärder mot stressen är två av Metalls krav på bättre arbetsmiljö. VF kan tänka sig en gemensam arbetsgrupp som ska jobba i tre år med frågan.

– Alldeles för klent, säger Thomas Gustavsson, huvudskyddsombud på pressgjuteriet Ljunghäll i Södra Vi.

– Stress och utbrändhet är allvarliga problem i dag och de måste börja åtgärdas nu. Minskar stressen då minskar också sjukfrånvaron och det borde ju företagen själva tjäna på.

Läs mer:
VF vill öka övertidsarbetet
Metall avvisar bud

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?