Industriarbetarnas tidning

Mat på natten minskar olycksrisken

1 december, 2000

Att äta på natten ökar skiftarbetares risk för hjärtproblem. Samtidigt minskar nattmaten olycksrisken genom mindre trötthet och ökad reaktionsförmåga.

Det är både bra och dåligt för skiftarbetare att äta på natten. Det konstaterades på den pågående Läkarstämman i Göteborg när flera rapporter från projektet ”Arbete och prestation” presenterades vid ett symposium.

Skiftarbetare löper ökad risk för magsår och hjärtinfarkt. Det har varit känt länge. Tidigare undersökningar visat också att kostvanorna är desamma som för dagarbetare. Men betydelsen av när man äter har hittills underskattats.

En undersökning av nattarbetande sjuksköterskor samt skiftarbetare från pappersbruken i Husum och Örnsköldsvik visade att blodsockervärden och insulinivåer ökade efter måltiderna på natten.

– Slutsatsen av detta blir att man skall äta så lite som möjligt på natten, konstaterade Anders Knutsson från yrkesmedicin i Umeå.

Men en undersökning av hur vakenhet och reaktionsförmåga påverkas av fettrik och kolhydratrik kost på natten pekar i motsatt riktning.

Den fettrika kosten visade sig ge högre energiomsättning. För båda mattyperna konstaterades dock att man blev påtagligt piggare och fick ökad reaktionsförmåga efter varje måltid.

– Benägenheten att somna ökar ju längre tid som gått efter det man ätit, konstaterade Arne Lowden från yrkes- och miljömedicin i Uppsala.

Måltiderna på natten ökar alltså risken för magsår och hjärtinfakt, men håller de arbetande piggare och minskar på så sett olycksrisken.
Vilken slutsats skall då den dra som packar matlådan inför nattskiftet?

Svaret uteblev. Ingen bestred dock den slutsats som flera andra drog: Även detta visar att människan inte är lämpad för nattarbete.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.