Industriarbetarnas tidning

Nya ombudsmän får sämre pension

20 december, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

LO-förbunden och LO-kansliet förbereder ett nytt pensionsavtal för de ombudsmän som anställs i framtiden. Det nuvarande avtalet har blivit alltför dyrt för arbetsgivarna.Många förbund låter ombudsmännen gå i pension vid 60 års ålder, några har 62 eller 63 år som avgångsålder. Ombudsmannen får 78 procent av slutlönen, i princip livet ut. När den pensionerade ombudsmannen fyller 65 tillkommer den allmänna pensionen från staten, men samtidigt minskar den avtalade tjänstepensionen ungefär lika mycket.

Slutlönen ligger vanligen omkring 30 000 kronor i månaden, vilket ger 23 400 kronor i pension.

Ombudsmännens rätt till ett visst antal kronor leder till egendomligheter exempelvis när den enskilde på egen risk ska placera premiepensionen. Den ombudsman som spelar bort hela premiepensionen på börsen kompenseras för närvarande av arbetsgivaren så att pensionen ändå uppgår till utlovade 78 procent. Garantin fyller också ut mellanskillnaden om pensionen från det statliga systemet minskar till följd av politiska beslut.

På sikt är en sådan garanti omöjlig eftersom det inte går att förutse vad den kommer att kosta.

Andra personalgrupper på de fackliga kanslierna – kontorister och tjänstemän – har nästan alltid högre pensionsålder än ombudsmännen. De är inte heller utlovade en viss storlek på pensionen, och kommer aldrig upp till 78 procent av lönen.

Sedan drygt ett år har LO, Metall, Transport och Byggnads förberett en ny pensionsöverenskommelse med ombudsmännen. I början av nästa år inleds förhandlingar, där alla förbunden ska försöka komma överens med representanter för ombudsmännen vid vart och ett av förbunden. Det finns inte någon fackförening för ombudsmän i alla förbund; ombudsmän är vanligen med i det förbund som samtidigt är arbetsgivare.

– Om vi inte ändrar ombudsmännens pensionssystem kan kostnaderna rusa iväg helt okontrollerat, säger Kaj Lehmus, personalchef på Metalls förbundskansli.

– Förbunden vill slopa den garanterade nivån. Vi hoppas att hitta ett system där förbunden själva avgör pensionsåldern. Samtidigt måste vi fundera över vad det skulle betyda om regeringen inför laglig rätt att arbeta till 67 års ålder. Det kan ju finnas någon ombudsman som både orkar och vill fortsätta så länge.

Metall har redan beslutat att pensionsåldern för ombudsmän som anställs efter årsskiftet ska höjas från 60 till 62 år.

De nya pensionsvillkoren gäller bara ombudsmän som anställs i framtiden. Dagens ombudsmän får behålla de pensionsvillkor som utlovades vid anställningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?