Industriarbetarnas tidning

Över en miljard till Fredrik Lundberg

21 december, 2000

Skrivet av

Pappers medlemmar bjuds 1,5 procents lönelyft av arbetsgivarna nästa år. Utdelningen till skogsföretaget Holmens aktieägare ökar med helt andra siffror – 527 procent. Största lyftet gör Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg, Djursholm.

Det är den styrelse han själv är ordförande för som beslutat rekommendera bolagsstämman i mars att ge en extra slant till aktieägarna.

I fjol uppgick utdelningen till 11 kronor per aktie – i år till 69 kronor.

Fredrik Lundberg äger aktier i Holmen på två sätt.

Dels har han som privatperson ett aktieinnehav som nästa år ger honom drygt 40 miljoner i utdelning.

Men det är ändå småpotatis mot vad han får in genom L E Lundbergföretagen. Fredrik Lundberg kontrollerar med sin familj L E Lundbergföretagen som är Holmens störste ägare med 22,9 procent av aktierna och 49,5 procent av rösterna.

L E Lundbergföretagens aktieinnehav ger Fredrik Lundberg med familj ytterligare 1 104 000 000 kronor – alltså över 1 miljard kronor.

Det innebär att en femtedel av Holmens rekordstora aktieutdelning hamnar hos styrelseordförande Fredrik Lundberg själv med familj.

En annan som heller inte kommer att gå lottlös från bolagsstämman i mars är vice styrelseordförande Carl Kempe, Örnsköldsvik. Dels får han 18 miljoner kronor i utdelning genom sitt egna aktieinnehav. Dessutom får Kempestiftelserna närmare en kvarts miljard – 276 miljoner kronor.

Att Holmen väljer att dela ut så mycket pengar kan förklaras med koncernens stinna kassa. Koncernen har gott om pengar och delar ut dem till aktieägarna. Risken att bli uppköpt är större om man sitter med för stor kassa. Med detta drag minskar risken för ett fientligt uppköp.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.