Industriarbetarnas tidning

Pappers går till AD

21 december, 2000

Skrivet av

I dag kom räkningen från Pappers. Förbundet kräver Klippan AB på 625 000 kronor i skadestånd för hur de behandlat avdelningsordföranden Benny Karlsson på Lessebo Bruk.
– En av de grövsta kränkningar en svensk fackföreningsman fått utstå efter det andra världskriget, konstaterade Pappers ordförande Sune Ekbåge vid presskonferensen i Lessebo Folkets hus.

I den stämningsansökan, som nu går in till arbetsdomstolen, kräver förbundet 250 000 kronor i ett allmänt skadestånd för brott mot medbestämmandelagen och 75 000 kronor för brott mot lagen om facklig förtroendeman

För Benny Karlssons räkning krävs 200 000 för kränkning av föreningsrätten och brott mot lagen om facklig förtroendeman. Dessutom ett allmänt skadestånd på 100 000 för brott mot lagen om anställningsskydd. Totalt 300 000 kronor till Benny om nu Arbetsdomstolen går på Pappers linje.

Bakgrunden till skadeståndskraven är det uppmärksammade avskedandet av Pappers avdelningsordförande i början av november. Styrelseordföranden och störste aktiägaren i Klippan AB, Jan Bernander, gick då ut i pressen och anklagade Benny Karlsson för korruption, jäv och för att han tagit ut för mycket övertid.

Alla dessa anklagelser föll i de centrala förhandlingar som sedan följde mellan Pappers och deras motpart Skogsindustrierna några veckor senare. Parterna blev dessutom överens om att skadestånd ska utgå, vilket Klipppan och Jan Bernander vägrade gå med på. Därför lyfts skadeståndsfrågan till högre instans.

– Det var märkligt att Klippan i det läget inte var beredda betala ut skadestånd till Benny Karlsson, anser Sune Ekbåge. Parterna var överens, ett indirekt erkännande om att kritiken mot Benny varit ovederhäftig.

Under de centrala förhandlingarna återtog företaget avskedandet av Benny Karlsson. Så oavsett vad som händer i arbetsdomstolen har Benny fått sin anställning tillbaka.

Nämnde Jan Bernander har dock i brev till Benny Karlsson, efter den centrala förhandlingen hotat med polisanmälan i övertidsfrågan, något som lett till ytterligare skadeståndskrav från Pappers sida utöver de ovan nämnda.

Här handlar det om 150 000 kronor för brott mot MBL och kollektivavtalet.

När detta skrivs har dock ingen polisanmälan inkommit.

Ekbåge betonar vikten av att Pappers agerar vid sådana här tillfällen som det varit frågan om i fallet Benny Karlsson.

– Annars öppnar vi för arbetsgivare att bete sig så här även på andra håll.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen