Industriarbetarnas tidning

Stålbud väntas på onsdag

11 december, 2000

Skrivet av

I morgon tisdag (00-12-12) börjar förhandlingarna inom stålindustrin på allvar. Redan på onsdag kan ett bud väntas från arbetsgivarna i Stål- och metallförbundet.

Metalls krav på stålindustrins arbetsgivare överensstämmer med kraven inom verkstadsindustrin: 3 procents löneökning nästa år, en veckas kompetensutveckling, företagshälsovård åt alla med mera.

Det som skiljer rör arbetstiderna. Kravet är visserligen likalydande: en arbetstidsförkortning motsvarande 15 timmar om året, motsvarande en löneökning på 0,8 procent.

Men inom stålindustrin har Metall en annan konstruktion för arbetstidsförkortningen. Efter förra avtalet, som slöts för tre år sedan, har 1,5 procent av lönesumman avsatts för att komplettera avtalspensionen.

Syftet har varit att förkorta stålarbetarnas livsarbetstid.

Men det går också att ta ut arbetstidsförkortningen på ett annat sätt. Klubben och företaget kan komma överens att använda dessa 1,5 procent till att korta arbetstiden motsvarande 36 minuter i veckan.

Denna skräddarsydda modell för stålindustrin vill Metall behålla. De 1,5 procenten ska enligt Metall plussas på med ytterligare 0,8 procent under det kommande året.

En annan viktig skillnad mellan stålindustrins och verkstadsindustrins avtal rör lönerna. Inom verkstadsindustrin las pengarna ut med regelbunda löneöversyner där metallarna garanterades påslag om man halkat efter i löneutvecklingen.

Sådana garantier fanns inte på stålområdet. Pengarna lades ut i lokala, företagsvisa potter baserat på ett genomsnitt för hela branschen. Någon hänsyn till det enskilda företagets löneläge togs inte när pottpengarna fördelades.

– I praktiken har pengarna lagts ut generellt, säger Leif Råback, ombudsman på Metall.

– I den mån vi haft tvister om pottfördelningen har pengarna fördelats generellt, lika åt alla. För oss har den här konstruktionen inte inneburit några problem.

Parterna inom stålindustrin, Metall och Stål- och metallförbundet, har redan avsatt ett flertal förhandlingsdagar både innan jul och under mellandagarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.