Industriarbetarnas tidning

Tvättavtal ger extra löneökning

6 december, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

En extra löneökning på i genomsnitt 1,20 kronor i timmen väntar 2 300 anställda i tvättindustrin efter att förhandlingarna om tvättavtalet blev klara på onsdagskvällen 5 december.

Det innebär att den sammanlagda löneökningen blir 3,40 kronor i timmen från och med första januari.

– Vi är rätt hyggligt nöjda. Från början satt ju en lösning rätt långt inne, säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson efter det sjätte och sista mötet med arbetsgivarnas Almega.

– Tillsammans med det extra lönepåslaget har vi fått igenom en skrivning som ska bevaka de allra lägst avlönades möjligheter till en bättre löneutveckling.

När Industrifacket tidigare i höst sa upp tvättavtalet var det första gången man använde sig att rätten att säga upp ett avtal i förtid. Men denna gång var missnöjet med löneutvecklingen i branschen så stor att en uppsägning ansågs befogad.

Industrifacket ansåg inte att arbetsgivarna följt skrivningarna i det ursprungliga avtalet vad gäller kompetensutveckling och därmed en löneutveckling. Hade en uppgörelse inte nåtts under onsdagen hade Industrifacket varslat om konflikt.

– Arbetsgivarna insåg att vi menade allvar. Talet om konflikt var verkligen inget tomt hot, säger Leif Ohlsson.

– Men vi kan inte slå oss till ro med att avtalet är klar. Vi har ett idogt arbete framför oss med att bevaka att arbetsgivarna verkligen lever upp till avtalets intentioner.

Tvättbranschen är kvinnodominerad och ligger i botten av industrins löneliga. Genomsnittet för grundlönen 1999 var 86,61 kronor i timmen vilket ska jämföras med 105,40 kronor i timmen i genomsnitt för hela industrin.

Det förra avtalet tecknades i juni 1998 för perioden 1 juli 1998-31 mars 2002. Det nya avtalet kom till under medverkan av den opartiske ordföranden Rune Larson.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen