Industriarbetarnas tidning

VF vill öka övertidsarbetet

6 december, 2000

Skrivet av

Industrins arbetare jobbar övertid mer än någonsin. Nu vill arbetsgivarna i verkstadsindustrin få ökade möjligheter att beordra övertidsarbete. Detta genom en ny tidbank i avtalet.

I går (00-12-05) överlämnade arbetsgivarna i Verkstadsföreningen, VF, ett första bud till Metall. Budet innehöll bland annat ett nytt förslag till tidbank.

Inom verkstadsindustrin har metallarbetarna i två avtalsrörelser fått 40 timmars arbetstidsförkortning. När den enskilde metallarbetaren tagit ut sin arbetstidsförkortning har denne kunnat göra det i form av kompensationsledighet.

Nu vill arbetsgivarna lägga in arbetstidsförkortningen – de 40 komptimmarna – i en tidbank.

När metallaren tar ut sin betalda ledighet vill VF i fortsättningen att motsvarande tid återförs som ”tillgänglig övertid” på högst 200 timmar per år.

Ett exempel: Alla verkstadsarbetare har 40 timmars arbetstidsförkortning att ta ut i form av kompledighet. Säg att du också har arbetat 200 timmar övertid. Så mycket övertidsarbete medger avtalet. Vill arbetsgivaren att du ska arbeta mer övertid krävs tillåtelse – dispens – från Metall.

Så här vill arbetsgivarna att det ska fungera i fortsättningen: När du tar ut dina 40 timmars arbetstidsförkortning räknas dessa 40 timmar av från de 200 övertidstimmarna du gjort. Resultat blir att din övertid sjunker med 40 timmar till 160 timmar. Alltså kan arbetsgivaren beordra dig till ytterligare övertidsarbete innan man slår i 200-timmarstaket.

Dessutom vill arbetsgivarna ersätta plustid i tidbanken med en premie till pensionsförsäkring. All tid i tidbanken som överstiger 100 timmar vid årets slut ska kunna ersättas i form av en pensionspremie, enligt Verkstadsföreningen. Tid växlas mot pengar.

Arbetstiderna är den stora stridsfrågan inom verkstadsindustrin.

· VF bjuder 15 timmars arbetstidsförkortning på tre år. Det är lika mycket som Metall kräver under första avtalsåret.
· VF vill göra de allmänna anställningsvillkoren dispositiva. Det vill säga: ersättning för obekväm arbetstid och övertid liksom arbetstidsförkortning ska kunna avtalas bort av den lokala klubben – eller av den enskilde i förhandling med sin arbetsgivare.
· VF vill att arbetsgivarna fritt ska kunna få förlägga 52 timmar som ordinarie arbetstid när som helst under nästa år – en möjlighet som ska utökas till 67 timmar under tredje avtalsåret.

– Arbetsgivarnas bud innehåller för lite pengar, för lite arbetstidsförkortning och för mycket makt åt arbetsgivarna, summerar Göran Johnsson, Metalls förbundsordförande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?