Industriarbetarnas tidning

’Agan är ingen bortre parentes’

12 januari, 2001

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Oroliga arbetslösa ringer till a-kassorna. De tror att den nya åtgärden för långtidsarbetslösa, Agan, ska tvinga dem till socialen.
– Agan är ingen bortre parentes, lugnar Rose-Marie Hodann, chef för Metalls a-kassa.Aktivitetsgarantin för långtidsarbetslösa, den så kallade Agan, tar vid när den arbetslöse fått ersättning från a-kassan i en eller två perioder om 300 dagar. Detta har uppfattats som en bortre parentes inom arbetslöshetsförsäkringen.

– Det är en missuppfattning, säger Rose-Marie Hodann. Ersättningen från Agan är lika stor som ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen, och den betalas ut till dess den arbetslöse fått jobb.

Agan betalas dock inte ut av a-kassan, utan av försäkringskassan. Utbetalningen förutsätter att den arbetssökande tillsammans med arbetsförmedlingen har gjort upp en personlig plan.

Rose-Marie Hodann anser att reglerna för Agan infördes för snabbt.

– Nu oroar sig många arbetslösa för försörjningen helt i onödan, därför att de inte fått klart för sig vad som gäller.

– Det snabba genomförandet hotar dessutom kvaliteten i arbetsmarknadspolitiken. Skattebetalarna undrar varför de ska finansiera skitdyra åtgärder som kränker arbetslösa genom att tvinga in dem på ”vuxendagis”. Sådana funderingar urholkar systemets legitimitet.

Leena Kyhlros är ombudsman på Metall, med ansvar för arbetsmarknadspolitiken:

– Agan fungerar bra vid arbetsförmedlingar som följer reglerna och som samarbetar med de lokala facken. Men på vissa håll, exempelvis på några ställen i Stockholm, har hela arbetet med Agan lejts ut till utbildningsföretag.

– Det fungerar inte alls närmyndigheten på detta sätt privatiserar arbetsförmedlingen.

Johnny Ahlqvist, tidigare tung socialdemokratisk arbetsmarknadspolitiker och numera hög chef vid arbetsmarknadsstyrelsen Ams, hoppas och tror att inte någon arbetsförmedling lägger ut arbetet med Agan på privata entreprenörer.

– Men det har hänt att någon förmedling tagit in ett utbildningsföretag redan i inledningsskedet. Självklart ska kartläggning av individens behov, upprättandet av den individuella handlingsplanen och söka-jobbaktiviteterna skötas i egen regi. Det är ju en av förmedlingens kärnverksamheter, säger Ahlqvist.

Ahlqvist understryker att arbetsförmedlingen ska fortsätta att hålla kontakt även när den arbetssökande i senare skeden är ute på praktik eller utbildning.

Vad kan man göra om Agan fungerar dåligt?

– Man kan begära att få byta grupp. Och man kan ta kontakt med sitt fack, säger Kyhlros.

– Även som arbetslös har man mycket stor nytta av facket, kanske redan innan man skriver på jobbsökarplanen på arbetsförmedlingen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.