Industriarbetarnas tidning

Allt klart utom lönerna

4 januari, 2001

Skrivet av

Metall och arbetsgivarna inom stålindustrin är nu överens om allt – utom löneökningarna. Omkring 27 000 stålarbetare får kortare arbetstid och möjlighet att gå i delpension efter 60 år. I gengäld kan nu arbetsgivarna lättare driva igenom femskift.
Uppgörelsen på torsdagskvällen innebär att löneökningarna lämnas i medlarnas händer. På tisdag i nästa vecka presenterar de bägge opartiska ordförandena ett förslag till löneökningar för de kommande tre avtalsåren.

Arbetsgivarna i Stål- och metallförbundet har tidigare bjudit ett avtal som kostar 5 procent på tre år. Metall kräver 9 procent i rena löneökningar för den treåriga avtalsperioden.

Stålarbetarnas arbetstider förkortas enligt den modell som sjösattes i och med förra avtalsuppgörelsen för tre år sedan. En livsarbetstidspremie, värd 1,5 procent av lönesumman, gör det möjligt för stålarbetarna att ta ut arbetstidsförkortningen på olika sätt. I veckoarbetstid motsvaras 1,5 procent av 36 minuter.

Nu byggs livsarbetstidspremien med ytterligare 1,5 procent efter tre år. Om tre år kan alltså en metallarbetare i stålindustrin avsätta 3 procent av lönesumman i arbetstidsförkortning.

Livsarbetstidspremien kommer också att kunna användas till delpenion. Metall är överens med arbetsgivarna om att gemensamt försöka utarbeta ett regelverk som företagen frivilligt kan ansluta sig till fr o m andra avtalsåret. Tanken är att stålarbetare äldre än 60 år ska från och med första februari 2002 kunna gå ner i halvtid och med delpensionen ändå få ut 87,5 procent av lönen.

OB-ersättningen för de som arbetar på nyårsafton höjs. Arbetsgivarna kommer även i fortsättningen att avsätta 0,2 procent av lönesumman till lokala sjukfonder, något som de ville ha bort.

– De här kraven innebär framgångar för oss, kommenterar Anders Tiderman, Metalls avtalssekreterare som är speciellt glad över delpensionen.

Tiderman är också nöjd över att arbetsgivarnas krav på ökad flexibilitet är borta – utom på en punkt. Hädanefter blir det lättare för arbetsgivarna att införa femskift utan uppehåll för storhelger av ekonomiska skäl.

I dag har arbetsgivarna rätt att införa femskift utan uppehåll för storhelger av enbart tekniska skäl – till exempel vid hyttor och sintringsverk.

Men nu skulle arbetsgivarna ensidigt kunna öka skiftgången vid storhelger (jul, nyår, påsk, 1 maj, Kristi himmelfärdsdag, pingst, midsommar, Alla helgons dag). En svidande eftergift, Anders Tiderman?

– Vad jag förstår sker en betydande del av arbetet redan som femskift. Jag tror inte att det är så stor dramatik i detta.

Däremot slapp Metall arbetsgivarnas två andra krav på ökad flexibilitet. Arbetsgivarna ville förlägga huvudsemestern till maj-september, inte som nu mellan juni-augusti. Det skulle då ha blivit svårare för den enskilde stålarbetaren att kunna ta ut fyra veckors sammanhängande semester.

Arbetsgivarna krövde dessutom 80 timmar till fritt förfogande att förlägga när som helst under året och utan att behöva förhandla och köpslå med den lokala fackklubben.

Enligt Metalls beräkningar är uppgörelsen hittills värd 1,6 procent på tre år. Var nivån på löneökningarna hamnar vet vi nästa vecka. På tisdag presenterar medlarduon Agneta Dreber och Claes Stråth sitt förslag.

Arbetsrätt Striden om las

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

LEDARE Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.