Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka vid cementsilo

30 januari, 2001

– Se över ventiler och filter vid cementsilor. Det manar Arbetsmiljöinspektionen i Borås efter en dödsolycka och ett tillbud vid lossning av cement.

Olyckan inträffade på Ballast Syds cementstation i Borås sent på kvällen den 18 januari. Den 51-årige chauffören, som var ensam, skulle lossa cement. Han blåste cement från lastbilen och in i den cirka femton meter höga silon. På toppen av silon satt ett 150 kilo tungt luftfilter. Av okänd anledning sprängdes filtret loss och föll ned på chauffören.

Olyckan, som upptäcktes först dagen därpå, var nära att upprepas en vecka senare på Färdigbetong AB i Borås. Arbetsmiljöinspektionen (tidigare Yrkesinspektionen) i Borås drog då slutsatsen att det inte var en slump, utan något allvarligare:

– Vi beslöt att gå ut till alla Arbetsmiljöinspektioner i landet och varna för riskerna, säger biträdande tillsynsdirektör Roger Mattsson.

Eftersom Cementa ändrat cementens sammansättning ställs krav på anpassning av siloanläggningarna. Genom att kalkinnehållet ökat tar samma vikt cement nu större volym. Om silorna då inte är försedda med tillräckligt bra filter och avlastningsventiler kan olyckor inträffa, då trycket stiger i silon när cementpulvret fylls på.

– Det är därför viktigt att se på dimensioneringen av ventilerna, det finns till och med silor som saknar avlastningsventil.

Silor som saknar avlastningsventiler, eller har otillräckliga sådana, riskerar nu förbud mot att användas.

– Det går cementleveranser till mellan 2-3 000 mottagningsställen, där en del har flera silor, säger transportchef Tor Ericsson på Cementa. Det handlar om olika slags betongfabriker, exempelvis tillverkning av betongtakpannor och andra byggelement.

– Vi har efter dödsolyckan och tillbudet i Borås gått ut med ett särskilt snabbutskick om vikten av att ha fungerande säkerhetsventiler.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.