Industriarbetarnas tidning

Ett hundratal får gå på Nymölla bruk

10 januari, 2001

Skrivet av

Stora-Enso Nymölla fick ett par års frist. Men i går kom beskedet. Bestrykningen läggs ner och 160 jobb försvinner.- Först halsfluss och sen det här. Året kunde börjat roligare, säger Pappers ordförande Tommy Nordkvist.

Gårdagens besked var både väntat och oväntat bland de anställda. Redan när Stora och Enso slogs samman för några år sedan togs beslutet att lägga ner bestrykningen på Nymölla bruk, som ligger i Bromölla kommun i nordöstra Skåne. Men då spjärnade försäljningsorganisationen emot.

– De ville ha kvar det bestrukna papperet i sortimentet och vid det tillfället fanns det inte heller någon möjlighet att lägga produktionen någon annanstans, säger Tommy Nordkvist.

Enligt Nordkvist hamnar nu bestrykningen, med en kapacitet på 140 000 årston, i Finland (troligast) eller i Tyskland. Med bestrykningen försvinner också en del av konverteringen. Sammanlagt berörs 160 av de 1 020 anställda vid bruket. 130 pappersarbetare och 30 tjänstemän.

– Folk kommer att få gå hem. Hur många kan jag omöjligt säga innan vi börjat förhandla, vilket vi gör i slutet av månaden.

Målsättningen från fackets sida är att så många som möjligt och som vill ska få avtalspension. Det kommer ändå inte att räcka och en kvalificerad gissning är att det på Pappers område handlar om mellan 80 och 100 individer som kommer att stå utan jobb i slutänden.

Även om många sedan sammanslagningen känt till att bestrykningen levt på övertid, har det sjunkit undan i folks medvetande.

– Därför har jag fått de mest motsatta reaktioner, berättar Tommy Nordkvist. En del är lättade över beskedet, andra blev förbannade. De flesta är dock oroliga för vad som händer nu och hur det går med just deras jobb.

En neddragning av personal berör just inte bara bestrykningen – nu kommer man att gå över hela fabriken.

– Riskerna för dem med kort anställningstid ökar. Och arbetsmarknaden runtomkring är inte den bästa. De flesta drar ner.

Tommy Nordkvist nämner IDO-verken och Volvo i Olofsström som ett par exempel. Till de expanderande företagen hör LB-hus som är på väg upp efter förra svackan och WM-data. Mörrums bruk?

– Nån kan säkert få jobb där, men det handlar om ental.

De som blir kvar på Nymölla ska framöver satsa krafterna på att tillverka kopieringspapper.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.