Industriarbetarnas tidning

Grafiker funderar på att lägga ner

16 januari, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafikerna och Seko har gemensamt studerat möjligheterna att lägga ner sina gamla förbund och starta ett helt nytt gemensamt fackförbund.

– Vi måste bli fler, vi måste bli politiskt och fackligt starkare och det måste bli billigare för medlemmarna, summerar grafikernas förbundsordförande Malte Eriksson förslaget som just nu diskuteras på möten runt om i landet.

Samarbete med andra förbund har länge diskuterats bland grafikerna, ett förbund vars medlemmar drabbats av våldsamma strukturförändringar under hela 1990-talet. Hela yrkesgrupper har raderats ut och medlemsantalet krymper. 1990 hade förbundet 48 000 yrkesverksamma medlemmar, tio år senare hade skaran krympt till 33 000.

– Vi har däremot en stark ekonomi, konstaterar Malte Eriksson.

Samarbete med Seko har tidigare varit på tapeten, men rann då, i slutet av 1990-talet, ut i sanden. Att gå in som en sektion av Seko är över huvud taget inget alternativ för grafikerna. Däremot anser Malte Eriksson att det är dags att bygga något helt nytt, något som är större och starkare än förbunden var för sig. Han tycker att grafikerna har mycket att erbjuda.

– Vi har fackföreningsrörelsens starkaste varumärke, vi har långa traditioner, en välkänd kampvilja och bra kollektivavtal, räknar han upp.

Han tycker att Sekos styrka ligger i deras politiska inflytande med kontakter i kanslihuset samt en utredningsavdelning. Båda sakerna saknar grafikerna.

Seko, som i dag har 120 000 yrkesverksamma medlemmar har i rask takt fått ställa om sig från att ha varit 100 procent statligt anställda till dagens 30 procent. Statens bolagiseringar och avknoppningar har ställt Seko inför nya utmaningar.

Grafikerna pekar också på att det råder hård konkurrens om de anställda på IT- och mediaområdet i dag. Både Sif och HTF satsar stora pengar på medlemsvärvningar.

– Tillsammans med delar av Seko kan vi skapa en stark mediadel, konstaterar Malte Eriksson.

Seko organiserar lokförare, postanställda, anställda på elbolag samt en del tjänstemän, många grupper som står långt från Grafikerna. Malte Eriksson menar dock att bilden förändras hela tiden.

– Posten blir exempelvis mer och mer media. De går in och tar över tidningsdistribution, de äger Torget på Internet, de ska skicka ut elektroniska brev till kunderna, säger han.

Grafikerna håller nu en rad informationsmöten kring Segra för att få en uppfattning om medlemmarnas synpunkter. På det första mötet i Stockholm på tisdagen hördes inga protester utan snarare ett intresse för att framför allt få ner fackavgiften.

– Det måste ju bli billigare om fler delar på kostnaderna, sade Malte Eriksson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.