Industriarbetarnas tidning

Många problem på Samhall

8 januari, 2001

Dålig arbetsmiljö, stress och brist på rehabilitering. Det är vanliga problem ute på Samhalls arbetsplatser. Det visar en enkätundersökning som Statistiska centralbyrån (SCB) genomfört. Undersökningen avslöjar också att var femte industriarbetare drar på sig nya arbetsskador i sitt arbete på Samhall.
I undersökningen, som beställts av Metall, grafikerna och Skogs- och trä har 1 042 slumpvis utvalda Samhallanställda svarat på frågor runt arbetsmiljön, möjligheterna till inflytande på arbetsplatsen och rehabilitering. Resultatet visar på stora brister, trots att Samhalls uppdrag innebär att de ska ge handikappade och skadade människor rehabilitering.
23 procent anser att arbetet för det mesta är stressande.44 procent har monotona arbetsuppgifter som kräver att man upprepar samma arbetsmoment många gånger i timmen. 51 procent har ännu besvär som de fått av tidigare arbete – det vill säga innan de började på Samhall.25 procent känner ofta olust när de går till arbetet.
Undersökningen visar också att mindre än hälften får den hjälp de behöver för att förbereda sig inför ett ”vanligt” jobb på den öppna arbetsmarknaden. Detta trots att utslussning till arbetsmarknaden ingår i Samhalls statliga uppdrag.

Flera uppgifter pekar på att Samhalls arbetsförhållanden är sämre än på andra arbetsplatser inom industrin. Metall har gjort en jämförelse med en tidigare arbetsmiljöundersökning från våren 1999 inom samtliga av Metalls avtalsområden.

Andelen Samhallanställda som har monotona arbetsuppgifter är till exempel dubbel så stor som inom hela Metall.

Drygt en fjärdedel (25 procent) av metallarna känner olust när de går till arbetet på Samhall minst en dag i veckan. För hela Metall är motsvarande andel 15 procent.

– Jag är ledsen och förbannad, säger Metalls enhetschef Lars Ankarfjäll. Människor som ska ha rehabilitering och bli bättre får nya skador på Samhall, enligt undersökningen. Det är helt oacceptabelt.

Lars Ankarfjäll är också självkritisk. Skyddsombudens arbete fungerar inte som det ska och kontakterna mellan metallarna och deras fackliga ombud brister.

Metall kommer att skicka ut rapporten till arbetsplatserna och göra en kartläggning av skyddsombudens arbete. Finns det tillräckligt många inom Samhall? Har de den kunskap och utbildning som behövs?

– Det är också viktigt att ställa krav på ett arbetsmiljöavtal på Samhall. Vi har drivit den frågan i flera år, utan resultat.

Samhalls ledning vill idag inte kommentera undersökningen.

– Vi har precis fått rapporten, säger informationschef Anne-Marie Linåker. Vi vill först gå igenom den.

Metall har runt 11 800 anställda inom Samhall. En stor del av dem jobbar på verkstäder där man är underleverantör till Ericsson, IKEA och andra storföretag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?