Industriarbetarnas tidning

Mera femskift i stål­industrin

2 januari, 2001

Skrivet av

I dag kan arbetsgivarna i stålindustrin införa femskift av tekniska skäl. Nu vill man i avtalet utöka rätten att införa femskift till även ekonomiska skäl.

Det är en av stötestenarna i stålförhandlingarna som återupptas denna vecka. I dag tisdag träffas parterna – Metall och arbetsgivarna Stål- och metallförbundet – för att diskutera läget i förhandlingarna med de bägge medlarna Agneta Dreber och Claes Stråth.

Stålavtalet löper ut sista januari och enligt industrins samarbetsavtal ska medlare (eller opartiska ordföranden som de kallas) leda förhandlingarna sista månaden.

Men det är osäkert om den opartiska duon Dreber-Stråth behöver rycka in. Parterna kan mycket väl fortsätta att förhandla på egen hand ett tag till. I morgon förmiddag samlas Metalls stora förhandlingsdelegation till telefonkonferens och efter det vet man när och hur förhandlingarna fortsätter.

Arbetsgivarnas krav på ökat inflytande över arbetstiderna blir den verkliga knuten att lösa. Det är tre krav som hör ihop och som syftar till ökad drifttid inom stålindustrin.

· Femskift ska ensidigt kunna införas inte bara av tekniska skäl utan även av ekonomiska.

Femskift heter egentligen treskift med kontinuerlig drift utan uppehåll för storhelger. Driften är igång även jul, nyår, påsk, 1 maj, Kristi himmelsfärdsdag, pingst, midsommar, och Alla helgons dag. Femskift tillämpas av tekniska skäl i hyttor, sintringsverk, legerings- och järnsvampverk, glödnings-, härdnings- och värmebehandlingsugnar, sintringsugnar för pulvermetallurgiska produkter samt för vaktpersonal.

En stor del av stålindustrin går idag femskift – men med uppehåll för storhelger. Där skulle företagen kunna tjäna på att köra driften året om: till exempel valsverken.

· Huvudsemestern förläggs maj-september.

Idag har en stålarbetare enligt semesterlagen rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni-augusti. Arbetsgivarna vill kunna förlägga semestern under en längre tidsperioden maj-september i stället. Då försvåras sannolikt möjligheterna för den enskilde stålarbetaren att kunna ta ut fyra veckors sammanhängande semester.· Fri förläggning av 80 timmar om året.

Det finns många skäl varför arbetsgivarna fritt skulle vilja disponera över en arbetstidsbank på 80 timmar. Dels skulle det underlätta drift året-runt. Dels skulle man slippa förhandla – och köpslå – med den lokala fackklubben. Men det är inte bara arbetsgivarnas tre flexibilitetskrav som parterna är oense om. Nivån på löneökningarna är en annan stridsfråga. Fem procent på tre år är det senast kända budet från arbetsgivarna.

En annan stötesten är de 0,2 procent av lönesumman som arbetsgivarna sedan gammalt varje år betalar in till en lokal sjukkassa. Enligt avtalet kan stålarbetarna och deras anhöriga i samband med sjukdom få ersättning från företaget lokala sjukhjälpsfond. Den utgiften vill arbetsgivarna slippa framöver.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.