Industriarbetarnas tidning

Nättraby Hygiene Paper läggs ner

15 januari, 2001

Skrivet av

SCA-ägda Nättraby Hygiene Paper läggs ner och 76 anställda förlorar jobben. Det blir följden sedan SCA beslutat sig för att styra över produktionen till anläggningen i Lilla Edet och i Holland.
Chockbeskedet lämnas i dag till facket, erfar Dagens Arbete.

Genom att SCA styr produktion bort från Nättraby, tappar bruket i lönsamhet och den framtidstro som i ett par år grott i företaget verkar nu gå i kras.

Det var i november 1996 som SCA lät meddela att Nättraby, som ligger i Blekinge utanför Karlskrona, skulle läggas ner. Ägarna ville nöja sig med ett bruk på tissue-sidan, Lilla Edet. Nättraby med sina 30 000 årston var för litet. Till en början ville SCA krympa verksamheten med 80 anställda.

SCAs vd och koncernchef Sverker Martin-Löf lovade dock i en intervju i Dagens Arbete att hitta en alternativ väg ut ur bekymren. Företaget höll också sitt löfte. Visserligen lades konverteringen ner och de närmare 195 anställda blev 75. Men ingen av de 120 som fick lämna företaget sades upp.

Underhållet lades över i det nystartade bolaget Yodab – som också tog över 20-talet anställda. In- och utlastningen överfördes till SeLo där både vd:n och sju anställda kommer från gamla bruket.

Och det från SCA:s sida utställda löftet; att bruket skulle få vara kvar, som motorn i denna trio, på egna meriter så länge ekonomin kunde klaras, utsträcktes i tiden – åtminstone fram till årsskiftet 2001/2002.

Så sent som i våras fick SCA beröm från Pappers centralt för sitt sätt att sköta neddragningen av de 120 anställda. Och från kommunen användes ord som ”imponerande och glädjande” om utvecklingen. Då sade Håkan Modin, Sverigechef för SCA-Hygien att ”SCA ställt upp en del villkor, men så länge de kan peka på ett positivt cash-flow så…”

Men nu verkar det alltså kört – kassaflödet till trots. För vad Dagens Arbete erfar, har pengarna dragits in med råge.

En första indikation på att något var på gång var före jul när diskussioner kring begärda investeringar på företaget gick i stå. Och i stället för investeringar kommer dagens kalldusch.

En nedläggning av Nättraby innebär sannolikt att även Yodab med sina idag 35 anställda och CeLo får svårt att överleva.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?