Industriarbetarnas tidning

Nej till medlarbud

9 januari, 2001

Skrivet av

Pappers, Metall och Industrifacket säger nej till medlarbudet de fick i går kväll. Nivån på löneökningarna är för låg liksom höjningen för de lågavlönade.
– Med ett generellt påslag på 1,4 procent (239 kronor) klarar vi inte Pappers medlemmarnas reallöner. Det sade ordföranden Sune Ekbåge på dagens presskonferens, där de tre förbunden tillsammans gjorde tummen ner för medlarna.

Pappers erbjuds 6,3 procents löneökning på tre år. Men bara 3,8 procent, eller 655 kronor, i påslag till alla. Resten ska förhandlas om lokalt.

– Nivån är alldeles för låg. Industrin borde klara löneökningar i takt med övriga Europa utan att konkurrenskraften försämras.

Snittet på löneökningarna i Europa ligger för 2001 på 3,5 procent. I de nordiska grannländerna ligger man runt fyra procent, i Tyskland på 2,2 procent. Mot den bakgrunden tycker Sune Ekbåge att det är underligt, att just de svenska arbetsgivarna inte skulle ha råd med att ge sina anställda lönepåslag som åtminstone motsvarar Europasnittet.

Och med en inflation på 1,7 procent krävs det mer än de 1,4 procent som medlarbudet innehåller för att klara hem reallönerna.

Sune Ekbåge konstaterar att konjunkturen är god, likaså framtidsutsikterna. Inflationen förväntas också ligga kvar på en låg nivå.

– Vår bransch har en avkastning på det egna kapitalet på uppemot 20 procent och de fyra stora – SCA, Holmen, Stora Enso och Assi – har en samlad vinst på över 36 miljarder kronor.

Han pekar på att Holmen kan dela ut 4 miljarder extra till aktieägarna, Assi delar ut aktier och tillsammans används vinsterna till att köpa upp egna aktier.

– I det perspektivet känns det väldigt futtigt att vi ska förhandla om tiondelar, där varje tiondel handlar om 7,5 miljoner i ökade lönekostnader.

Vid dagens presskonferens var Pappers inte ensamt om att avfärda medlarbudet. Även Metall och Industrifacket gör tummen ner för budet på sina avtalsområden Stål- och metall och inom den allokemiska industrin (Almega). Nivåerna på löneökningarna där är identiska med det som Pappers erbjudits.

– Budet är oacceptabelt, menade Metalls ordförande Göran Johnsson. Liksom Sune Ekbåge pekade han på de hotade reallönerna och gapet upp till genomsnittet i Europa.

– Nivån är för låg och låglönesatsningen för dålig, sa Johnsson och påminde om att svensk stålindustri går bra med 4-procentig produktivitetsökning och 10-procentig exportökning.

Det borde också märkas i stålarbetarnas plånböcker, påpekade Metallordföranden. Den pott på 2,3 procent man erbjudits är otillräcklig.

– Totalt har vi erbjudits 2,8 procent inklusive arbetstidsförkortningen. Med den förväntade löneglidningen blir det styvt 3 procent. Då ligger vi fortfarande en halv procent under den genomsnittliga löneökningstakten i Europa.

Göran Johnsson är tillfreds med att arbetsgivarnas krav på ökat inflytande över arbetstidens förläggning slagits tillbaka.

– Att vi lyckats behålla oförändrat inflytande över arbetstidens förläggning innebär inte att våra medlemmar ska betala det med en sämre löneutveckling än Europa.

Industrifackets ordförande Leif Ohlsson var missnöjd med den uteblivna satsningen på de lägst avlönade.

– Inom vårt avtalsområde har vi en stor spännvidd mellan lönerna. Våra lägst avlönade behöver ett rejält tillskott. De tjänar bara runt 70 kronor i timmen.

Ohlsson konstaterade att medlarbudet var helt otillfredsställande vad gäller låglönesatningen. Budet säger 5 procents löneökning för de lägst avlönade i år – Industrifacket kräver ”betydligt mera”. För de kommande två avtalsåren har Industrifacket erbjudits 3 procent per år, fcaket kräver 5 procent per år.

Även i fråga om semsterlönegarantin är budet oacceptabelt anser Industrifacket. Budet säger 4 procent höjning per år, Industrifacket vill ha 6 procent per år.

Nivåfrågan är den sista men uppenbarligen svåraste biten i årets avtalspussel. För Pappers del har man löst alla andra svåra avtalsknutar som arbetsgivarnas krav på ökad flexibilitet kring arbetstiderna och om det generella påslaget skulle vara i kronor eller ej.

På den sista punkten har arbetsgivarna som sagt vikt sig – men ligger ännu så länge på kronorna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?