Industriarbetarnas tidning

Nytt slutbud i stålförhandlingarna

21 januari, 2001

Skrivet av

I dag måndag (2001-01-22) kan 27 000 metallarbetare inom stålindustrin äntligen få ett nytt avtal. Medlarna lämnar under dagen över ett nytt slutbud till parterna.

Arbetsgivarna i Stål- och metallförbundet har under de senaste dagarna stått under hård press från de opartiska ordförandena. Arbetsgivarna måste släppa till mer pengar, annars blir det svårt att ro iland ett nytt stålavtal.

I förra veckan tackade Metall nej till de opartiska ordförandenas första slutbud. Löneökningarna var för låga och låglönesatsningen för dålig, ansåg Metall.

Metall anser att förbundets medlemmar inte ska behöva ha en sämre löneutveckling än resten av Europa. Förra veckans slutbud låg klart under Europa-snittet där lönekostnadsutvecklingen i år väntas bli 3,5 procent.

Lönefrågan har varit det sista som återstått att lösa i stålförhandlingarna. I övrigt är Metall och motparten Stål- och metallförbundet överens om följande:

* Arbetstiderna förkortas. Med livsarbetstidspremien, värd 1,5 procent, kan stålarbetarna redan idag ta ut arbetstidsförkortningen på olika sätt. I veckoarbetstid motsvaras 1,5 procent av 36 minuter. Parterna är överens om att öka livsarbetstidspremien med ytterligare 1,5 procent efter tre år. Om tre år ska alltså en metallarbetare i stålindustrin kunna avsätta 3 procent av lönesumman i arbetstidsförkortning.

* Livsarbetstidspremien ska också kunna användas till delpension. Detaljerna ska utarbetas av en partssammansatt arbetsgrupp som ska försöka utarbeta ett regelverk. Till detta regelverk ska företagen frivilligt kunna ansluta sig till från och med andra avtalsåret – alltså från och med februari 2002.

* OB-ersättningen för de som arbetar på nyårsafton höjs. Arbetsgivarna kommer även i fortsättningen att avsätta 0,2 procent av lönesumman till lokala sjukfonder, något som de ville ha bort.* Det blir lättare för arbetsgivarna att införa femskift utan uppehåll för storhelger av ekonomiska skäl. I dag har arbetsgivarna rätt att införa femskift utan uppehåll för storhelger av enbart tekniska skäl – till exempel vid hyttor och sintringsverk.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.