Industriarbetarnas tidning

Nytt stålavtal dröjer

19 januari, 2001

Skrivet av

Ett nytt stålavtal dröjer. Tidigast i början på nästa vecka kan 27 000 metallarbetare inom stålindustrin få ett nytt avtal.

Eventuellt kan ett slutbud komma sent på söndag.

I förra veckan tackade Metall nej till de opartiska ordförandenas första slutbud. Löneökningarna var för dåliga, ansåg Metall.

Metall anser att metallarbetare i Sverige inte behöver ha sämre löneutveckling än resten av Europa där man i år räknar med 3,5 procents lönekostnadsutveckling. Slutbudet låg klart under Europasnittet.

Lönefrågan är i stort sett det sista som återstår att lösa innan stålavtalet är i hamn. I övrigt är Metall och motparten Stål- och metallförbundet överens.

Förutsatt att parterna kommer överens om lönerna gäller följande:
Arbetstiderna förkortas enligt den modell som introducerades med förra avtalsuppgörelsen. En livsarbetstidspremie, värd 1,5 procent av lönesumman, gör det redan i dag möjligt att ta ut arbetstidsförkortningen på olika sätt. I veckoarbetstid motsvaras 1,5 procent av 36 minuter.
Metall och Stål- och metallförbundet är överens om att öka livsarbetstidspremien med ytterligare 1,5 procent efter tre år. Om tre år kan alltså en metallarbetare i stålindustrin avsätta 3 procent av lönesumman i arbetstidsförkortning.

* Delpension för den som fyllt 60 år. Men ännu är inget klart. Metall och arbetsgivarna är överens om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp som ska försöka utarbeta ett regelverk. Till detta regelverk ska företagen frivilligt kunna ansluta sig till från och med andra avtalsåret. Det vill säga från och med februari 2002.
OB-ersättningen för de som arbetar på nyårsafton höjs. Arbetsgivarna kommer även i fortsättningen att avsätta 0,2 procent av lönesumman till lokala sjukfonder, något som de ville ha bort.
Det blir lättare för arbetsgivarna att införa femskift utan uppehåll för storhelger av ekonomiska skäl. I dag har arbetsgivarna rätt att införa femskift utan uppehåll för storhelger av enbart tekniska skäl – till exempel vid hyttor och sintringsverk.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.