Industriarbetarnas tidning

Oviss fortsättning på avtalsrörelsen

10 januari, 2001

Skrivet av

I går sa facken nej till medlarbudet. Men redan samma kväll träffade Metall, Pappers och Industrifacket åter de opartiska ordförandena som nu förbereder nästa steg.

Vad som blir nästa steg i förhandlingarna är ännu ovisst. I dag på förmiddagen träffades samtliga opartiska ordföranden som är inkopplade i industrins löneförhandlingar.

Det finns tre tänkbara alternativ för den fortsatta utvecklingen.
Antingen kan de opartiska ordförandena komma tillbaka med ett nytt lönebud till Metall, Pappers, Industrifacket och deras motparter på arbetsgivarsidan, Stål- och metallförbundet, Skogsindustrierna och Almega. Eftersom alla tre avtalsområdena har dukat undan arbetstidsfrågan återstår bara att lösa lönenivån.Det andra alternativet är att de opartiska ordförandena väljer ut ett av de tre avtalsområdena till en slutmangling som sedan blir normgivande för de andra två. Medlarna kan i så fall välja mellan antingen Pappers eller Industrifacket. Där står parterna närmare varann än på stålområdet.Det tredje – och minst sannolika – alternativet är att de opolitiska ordförandena väljer att skjuta upp avgörandet i processindustrin till i slutet av januari. Alternativet skulle då vara att låta pappers-, stål- och det allokemiska avtalet ingå i en enda stor samordning med verkstadsavtalet som riktmärke.
Om de opartiska ordförandena satsar på att klara av processindustrin innan verkstadsförhandlingarna kommer igång på allvar får man snabba på. På söndag får facken inom verkstadsindustrin – Metall, Sif och CF – ta del av ett bud, troligen i form av en skiss. Svar ska lämnas tisdag den 16 januari.

Att facken i går tackade nej till slutbudet innebär inte att det var medlarnas ”sista bud”. Ett bud blir ett slutbud när det behandlar lönefrågor. I 1998 års avtalsrörelse lämnade de opartiska ordförandena fem bud, varav tre betecknades som slutbud.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.