Industriarbetarnas tidning

Stålavtalet klart

22 januari, 2001

Skrivet av

Ett nytt stålavtal är klart. Metall och arbetsgivarna sa på måndagen ja till medlarnas nya slutbud. Det nya avtalet är värt 8,6 procent och sträcker sig 38 månader framåt.
Avtalet ger cirka 7 procents löneökning under avtalsperioden. Lönerna för 27 000 metallarbetare inom stålindustrin höjs i tre steg.

Nu den första februari höjs månadslönerna med 490 kronor. Första mars nästa år höjs lönerna med 410 kronor och den första april 2003 med 400 kronor. Pengarna läggs ut som lokala, företagsvisa potter baserat på ett genomsnitt för hela branschen.

Avtalet innehåller en låglönesatsning i två delar. Dels höjs avtalets lägsta löner i tre steg: 3,5 procent, 3,0 procent och 3,0 procent för respektive avtalsår. Dels höjs lägsta semesterlön med i tre steg med 35 kronor per semesterdag – efter tre år alltså med 105 kronor.

Löneökningarna läggs ut i lokala, företagsvisa potter baserat på ett genomsnitt för hela branschen. Avtalsperioden sträcker sig från 1 februari 2001 till 31 mars 2004 (13+13+12 månader). Sista avtalsperioden kan sägas upp.
Arbetstiden förkortas. Parterna är överens om att öka livsarbetstidspremien med ytterligare 1,5 procent efter tre år. Om tre år kan alltså en metallarbetare i stålindustrin avsätta 3 procent av lönesumman i arbetstidsförkortning. Det innebär – med tidigare arbetstidsförkortningar – att en daggående stålarbetare kan förkorta sin arbetstid med 96 minuter per vecka och skiftgående med 72 minuter per vecka vid utgången av avtalsperioden. Livsarbetstidspremien ska också kunna användas till delpension. En arbetsgrupp med representanter för både Metall och arbetsgivarna ska försöka utarbeta ett regelverk. Arbetsgruppen ska vara klar den sista augusti i år. Företag ska frivilligt kunna ansluta sig till regelverket från och med andra avtalsåret. Det vill säga från och med februari 2002.OB-ersättningen för de som arbetar på nyårsafton höjs. Arbetsgivarna kommer även i fortsättningen att avsätta 0,2 procent av lönesumman till lokala sjukfonder, något som de ville ha bort. Manliga arbetare får rätt till så kallad havandeskapslön (en utfyllnad på 10 procent) från barns födelse och under den tid som föräldrapenning betalas. Det blir lättare för arbetsgivarna att införa femskift utan uppehåll för storhelger av ekonomiska skäl. I dag har arbetsgivarna rätt att införa femskift utan uppehåll för storhelger av enbart tekniska skäl – till exempel vid hyttor och sintringsverk.Kompetensutveckling: alla ska ges möjlighet att utveckla sin kompetens, kompetensbehoven inventeras och personliga utbildningsplaner utarbetas. Arbetsmiljön: en gemensam arbetsgrupp ska under avtalsperioden följa det lokala arbetsmiljöarbetet med särskild inriktning på frågor kring företagshälsovård och rehabilitering.
Metall fortsätter nu avtalsförhandlingarna på verkstadsområdet. I morgon tisdag (2001-01-23) lämnar de opartiska ordförandena ett första bud som Metall ska besvara tills på onsdag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.