Industriarbetarnas tidning

Vd åtalas för dödsolycka i Karlskoga

19 januari, 2001

I mars 1999 avled Torsten Eriksson efter att ha ramlat ner från taket på Nordic Synthesis. Nu åtalas vd:n för entreprenadföretaget där han var anställd.

Nordic Synthesis på Björkborns industriområde i Karlskoga höll på att bygga om. Karlskoga Betongdemolering hade anlitats som underentreprenör. Där var Torsten Eriksson anställd.

Vid olyckan var han uppe på taket tillsammans med en arbetskamrat. De sågade upp hål med en betongsåg. Den vägde 90 kilo. För att kunna såga krävdes att den ene drog medan den andre sköt på.

Plötsligt vek sig betongtaket när Eriksson drog. Sågen föll ned genom hålet och Eriksson drogs med i fallet, nio meter rakt ned i betonggolvet. Han avled av skadorna två dagar senare.

– Vd:n där Eriksson var anställd åtalas därför att han brustit i sitt arbetsmiljöansvar och därför är ansvarig för dödsolyckan, säger åklagare Helena Eccerroth Flodin.

Enligt åtalet har vd:n inte informerat Eriksson och hans arbetskamrat tillräckligt om riskerna och inte vidtagit tillräckliga förebyggande åtgärder. Dessutom var arbetsmetoden olämplig och personlig skyddsutrustning som skyddslina saknades.

Yrkesinspektionen var efter olyckan starkt kritisk. Bland annat mot att de som arbetade stod på det takparti som skulle sågas bort:

– Det strider mot det mest grundläggande säkerhetstänkande. Jämför att såga av den gren man sitter på, skriver Yrkesinspektionen.

Datum för rättegång har ännu inte bestämts.

Nordic Synthesis tillverkar kemikalier till läkemedelsindustrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.