Industriarbetarnas tidning

Vd riskerar åtal för dödsolycka

25 januari, 2001

I oktober 1998 dödades Tommy Bergström, 51, vid en arbetsolycka på Guldsmedshytte bruk utanför Örebro. Nu har företagets vd delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott.

Olyckan inträffade vid halv femtiden på morgonen. Tommy och en arbetskamrat skulle öppna en gjutform , en så kallad flaska. Flaskan hängde i en travers en meter över golvet..

Underflaskan släppte som den skulle. Men innehållet – en slaggryta som vägde sexton ton – satt kvar i överflaskan (locket). Det var inget ovanligt, och de började därför flytta överflaskan med vidhängande slaggryta till en annan plats i gjuteriet för att kunna slutföra arbetet..

Plötsligt lossnade slaggrytan och föll i golvet, rakt på en ett och ett halvt tons gjutform. Den for upp, träffade Tommy rakt över ryggen och slog omkull honom. Arbetskamraten tillkallade ambulans, men Tommy var död vid ankomsten till sjukhuset.

I sin rapport efteråt var Yrkesinspektionen mycket kritisk och konstaterade att med en ordentlig riskanalys och tydliga instruktioner hade olyckan ”med stor sannolikhet kunnat undvikas”.

Efter olyckan infördes nya rutiner.

– Det går inte att göra den sortens lyft längre, säger Jorma Keski-Saari, ordförande i metallklubben. Han tycker att det är synd att frågan om åtal dragit ut så långt på tiden.

– Det har varit svårt nog att bearbeta sorgen för arbetskamraterna, nu rivs det upp igen.

Tommy Bergströms fru Siv tycker också att det tagit onödigt lång tid.

– Det har snart gått två och ett halvt år. Men jag ser fram mot rättegången, hoppas att jag orkar vara med. Som anhörig kan man aldrig bara släppa det här och gå vidare. Man glömmer aldrig.

– Att det blir rättegång visar ändå att en sådan här sak inte får passera utan vidare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.