Industriarbetarnas tidning

6 500 ståljobb bort i Storbritannien

5 februari, 2001

Skrivet av

Stålbolaget Corus skär bort 6 500 jobb i Storbritannien. Det innebär att vart femte jobb försvinner från koncernen.

Corus bildades häromåret efter en sammanslagning av engelska British Steel och holländska Hoogovens. Corus är också majoritetsägare i svensk-brittiska Avesta Sheffield och kommer att få en stor aktiepost när Avesta Sheffield nu går samman med finska Outokumppu till Avestapolarit.

Efter att British Steel och Hoogovens slog ihop sina påsar rasade inte bara aktiekursen. Koncernen har dragit på sig stora förluster – bara för i fjol uppgick de till över 14 miljarder kronor.

Därför lägger man nu ner stålverket i Llanwern i Wales och minskar personalen vid övriga brittiska anläggningar, vilket orsakat en storm av protester. Till och med premiärminister Tony Blair och industriminister Stephen Byers har protesterat mot nedläggningarna.

Skälet till att de brittiska anläggningarna får ta de stora smällarna är den höga pundkursen och den billiga euron som gör det dyrare att sälja varor producerade i Storbritannien med sin hårda valuta.

Det är också skälen till varför det är oroligt även inom stora delar av den brittiska bilindustrin. Nissan planerar nerdragningar i Sunderland, länge ansedd som en högproduktiv mönsterfabrik. Enda hoppet för Sunderland är att EU-kommissionen godkänner brittiska regeringens bidrag på över en halv miljard kronor till fabriken.

Ford lägger ner i Dagenham och General Motors lägger ner den snart 100-åriga Vauxhall-fabriken i Luton.

Förra lördagen deltog över 10 000 personer i en protestmarsch genom Luton mot GM:s nedläggningsplaner. Nedläggningen av Vauxhall-fabriken har blivit en internationell angelägenhet.

Vid protestmarschen deltog fackliga representanter från andra GM-fabriker, inte bara från Storbritannien utan från i stort sett hela Europa. Även representanter från internationella metallarbetarfederationen IMF och europeiska metallarbetarfederatoionen EMF deltog i manifestationen.

Manifestationer väntas också i de walesiska stålorterna. Stålarbetarförbundets avdelning i Llanwern har begärt av Corus att få ta över driften av det nedläggningshotade stålverket.

Corus styrelseordförande, sir Brian Moffat, sa först att han inte fått någon sådan begäran. Men när facket visade på en kopia av brevet backade Moffat och uppgav att Corus inte vill överlåta stålverket till arbetarna av konkurrensskäl. Ett svar som ytterligare ökat temperaturen i de walesiska ståldistrikten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?