Industriarbetarnas tidning

’Europeiska företagsråd gör nytta’

9 februari, 2001

Skrivet av

Värdefulla för kontakter med andra fack och för helhetsbilden av företaget. Så ser de fackliga företrädarna på de Europeiska företagsråden, EWC, visar en rykande färsk undersökning.
– Råden fungerar som tänkt och tar upp de frågor som betraktas som väsentliga, säger Pappers ekonom Christer Larsson.

I Pappers är den genomsnittlige EWC-representanten en drygt 49-årig man och som i första hand jobbar i moderbolag med svenska eller finska ägare. Merparten av de tillfrågade är antingen avdelnings- eller vice avdelningsordförande.

– Det visar att det betraktas som en tung post i det fackliga arbetet, konstaterar Christer Larsson.

Undersökningen visar att de koncerner som har europeiska företagsråd också har en fungerande mötesverksamhet. Möjligheten för facken att träffas över gränserna har också visat sig få en mer bestående effekt.

– Nitton av våra svenska EWC-representanter uppger att de håller regelbunden kontakt med kollegor i andra länder, säger Christer Larsson. Det tycker jag är ganska mycket och en positiv signal.

Kontaktvägarna löper oftast till kollegor i Tyskland och England. Med tanke på industrins betydelse är England över- och Finland underrepresenterat, enligt Christer Larsson.

– Men det handlar mycket om språket.

Av svenskarna sitter sju ordförande i sitt EWC och ytterligare sju är medlemmar och sitter med i arbetsutskotten, som är den trängre maktkretsen.

Av dem som svarat på enkäten är det ingen som upplever att det egna företaget skulle vara negativa till EWC-verksamheten. Tvärtom. Nästan hälften känner uppmuntran från ledningen i sitt EWC-engagemang.

På frågan vad företagen tar upp på EWC-träffarna är svaret: den ekonomiska och finansiella situationen, strategi och investeringsplaner, nedläggningar och nedskärningar jämte fusioner och förvärv. Det är också de frågor som de svenska facken i första hand är intresserade av.

Kollegorna från andra länder lyfter oftare frågor kring yrkesutbildning, hälsa-och säkerhet, fackföreningens rättigheter, arbetstid och miljöskydd.

– Det sista är nog också en ”svensk” intressefråga, säger Christer Larsson. Däremot tilldrar sig frågor kring föräldraledighet, forskning-och utveckling, ny teknologi och jämställdhet inte något större intresse.

De svenska EWC-representanterna är överlag nöjda med det egna förbundets uppbackning och den information/utbildning de fått. Vad de vill ha mer av är kunskap kring hur lagar och avtal ser ut mellan parterna i andra EU-länder och språkutbildning.

Undersökningen är gjord på uppdrag av ETUI (European Trade Union Institute) och sammanställd av professor Jeremy Waddington vid Manchester School of Management.

Fem fackförbund i olika länder, bland andra Sverige, Holland, Tyskland och England har deltagit i undersökningen. I Pappers har enkäten gått ut till de 38 personer som har EWC uppdrag. 33 har svarat.

– Undersökningen, som är den första i sitt slag, bekräftar den bild vi fått kring verksamheten och ger ett stöd för den inriktning vi haft i EWC-frågan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?