Industriarbetarnas tidning

Generös industripraktik i Gnosjö

13 februari, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Arbetslösa från hela landet kan få chansen att flytta på prov och praktisera i industrin i Småland.
– Vi gör det här för att folk inte ska behöva känna att beslutet att flytta är så definitivt, säger Lisbeth Trollér på Arbetsförmedlingen i Gnosjö.

Industrin i Gnosjöbältet lider av arbetskraftsbrist. De anställda märker det genom att de ofta får arbeta övertid. För att råda bot på problemet har arbetsförmedlingen dragit igång ett projekt som innebär att arbetslösa industriarbetare från hela landet ska kunna få praktik i industrin i någon av kommunerna Värnamo, Gislaved, Gnosjö, Mullsjö eller Vetlanda.

Tanken är att de arbetslösa ska prova minst två olika arbetsplatser och arbeta ett par månader på varje. Under tiden ska de få hjälp både med tillfälligt boende och med att komma in i samhället.

– Om du till exempel är intresserad av fotboll ska det finnas någon kontaktperson på kommunen som hjälper dig att hitta en förening, säger Lisbeth Trollér.

Finansieringen av projektet är ännu inte helt klar. Men arbetsförmedlingen har sökt pengar till projektet från EU:s mål 3-program och fått ett preliminärt ja.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.