Industriarbetarnas tidning

Glömd blankett minskar pensionen

14 februari, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Se upp! Om du är föräldraledig kan du få lägre pension. Men du måste själv anmäla att du är föräldraledig. Annars betalas inte din pensionspremie in.

Föräldraledighet har gett rätt till avtalspension sedan första januari 2000. Avtalspensionen är den del som läggs ovanpå den statliga pensionen. Men när du är föräldraledig eller sjukskriven mer än 14 dagar betalar din arbetsgivare inte in premien, 3,5 procent av lönen före skatt. Då tar i stället en speciell premiebefrielseförsäkring över arbetsgivarens betalningsansvar.

Förutsättningen är dock att den föräldraledig gör en anmälan till AFA, Arbetsmarknadens försäkringsaktiebolag tidigare AMF.

– Tre föräldralediga kvinnor har nyligen fått blanketten tillskickad av mig, trots att en av dem varit föräldraledig sedan före jul, säger Anita Bergström, kontorist på grafikerfacket i Göteborg.

AFA känner till problemet. Skadereglerare Andreas Fransson:

– Det är så pass nytt. Det är nog många som har rätt att få premien inbetald, förklarar Andreas Fransson, skadereglerare på AFA.

De som inte anmäler sig som föräldraledig (eller långtidssjuk) får ut mindre i pension. Hur mycket mindre pension det blir beror på hur mycket du tjänar.

Det går att anmäla sig i efterskott och få premien betald från den första januari år 2000. På AFA får man efter hand in anmälningar, allt eftersom vetskapen om försäkringen sprider sig.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.