Industriarbetarnas tidning

Hård kritik mot Boliden för dödsolycka

1 februari, 2001

Arbetsmiljöinspektionen riktar hård kritik mot Boliden Mineral för dödsolyckan i Garpenbergsgruvan 1999 då gruvarbetaren Sune Scott omkom.

Sune Scott, 51 år, arbetade på 650 meters djup när betongtaket till brytningsrummet brast. Tusentals ton sten och grus rasade ner. Det tog 117 dagar att gräva fram honom.

Arbetsmiljöinspektionen konstaterar att Boliden fått flera klara och tydliga signaler på problem med brytningen. Det hade förekommit vatten, sprickor och buller dagen före olyckan och arbetet fick avbrytas. De mätpunkter som fanns hade satts in alldeles för sent.

Dessutom kände Boliden väl till riskerna med den brytmetod som användes, vilket bolagets egen rapport visar, konstaterar Arbetsmiljöinspektionen.

Men Boliden ignorerade varningssignalerna. Detta är allvarlig kritik?

– Ja, det är det, snällt sagt, säger Lars-Erik Jansson, som är Arbetsmiljöinspektionens expert på gruvolyckor.

– Företaget hade både kunskapen och tekniken, man kan undra över varför de inte vidtog rätt åtgärder. I sin rapport föreslår Boliden också i stort sett samma åtgärder som vi för att förebygga nya olyckor.

Bland annat planerade bolaget för smalare brytningsrum och tidigare montering av de mätstationer som registrerar rörelser i berget. dessutom planerade företaget att förbättra rapporteringen av tillbud och händelser till nästa skift.

– Dagen före raset hade man avbrutit arbete på grund av buller och brak i brytningsrummet. Men nästa skift fick inget veta, konstaterar Lars-Erik Jonasson.

Jan-Olof Johansson är huvudskyddsombud:

– Jag håller med om kritiken.

Hur påverkar detta förtroendet för gruvledningen?

– Man har ju tagit åt sig av kritiken. I dag görs fler kontrollmätningar och brytningsrummen är inte lika stora. Nu används heller inte samma brytmetod, den kan bli aktuell igen om tre år. Frågan är vad man tänker göra då. Medlemmarna är mer uppmärksamma nu och säger ifrån direkt om något händer.

Arbetsmiljöinspektionens utredning har gått vidare till polisen, vars förundersökning fortsätter. Så småningom skall åklagaren i Västerås ta ställning till åtal.

Anders Haglund på polisen i Avesta har varit polisens utredare:

– Min högst personliga uppfattning är att det blir svårt att inte åtala den ansvarige för arbetsmiljöbrott. Men det är ju inte jag som beslutar om detta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.