Industriarbetarnas tidning

Hungerstrejkar i protest mot företag

6 februari, 2001

Industriarbetaren Reza Hamidiazad hungerstrejkar sedan nio dagar i protest mot Elos Industri AB. Han anser att han blivit diskriminerad av företaget i samband med en anställning.
Mannen har också anmält företaget till diskrimineringsombudsmannen (DO).

För ungefär ett år sedan fick Reza Hamidiazad en anställning med lönebidrag på Elos i Timmersdala utanför Skövde. Företaget gav honom en provanställning på sex månader. Några veckor innan perioden gick ut fick Reza beskedet att han inte skulle få stanna. Samtidigt hade en person till anställts på samma avdelning som Reza.

Senare fick Reza reda på att personen som anställts efter honom fått fast jobb på företaget.

– Till mig sa dom att det inte fanns något mer arbete, därför skulle jag sluta. Ändå fick den andra mannen jobb, berättar Reza.

– Det beror på att jag är invandrare och han svensk.

Han känner sig diskriminerad och utnyttjad av företaget. Företaget, å sin sida hävdar att han saknar rätt kvalifikationer, att han inte klarade av jobbet:

– Men varför lät de mig jobba över så mycket? Och varför ringde chefen efter att de sparkat ut mig och ville att jag skulle komma tillbaka och jobba några veckor?

Företagets vd, Kjell-Erik Johansson, säger att jobbet Reza fick efter provanställningen var mindre kvalificerat än de arbetsuppgifter han hade tidigare. Vd:n tycker inte att det är konstigt att företaget ringde upp Reza och bad honom komma tillbaka. ”Han var ju känd på företaget.” Påståendet om diskriminering förstår han inte. Företaget har mer än 10 procent invandrare.

– Det här är en väldigt olustig situation. Varför hörde Reza inte av sig till oss, innan han skrev till DO? Vi kanske hade kunnat reda ut saken.

Metalls klubbordförande på Elos, Lennart Svensson vill egentligen inte kommentera före DO har sagt sitt. Men han säger att han delar företagets åsikt att Reza inte var lämplig för jobbet. Han säger att även svenskar fått sluta för att de inte klarat av sina arbetsuppgifter.

– På Reza låter det som om vi är rasister. Men jag har aldrig hört någon tala om diskriminering på företaget.

Lagen om etnisk diskriminering säger att en arbetsgivare inte får ta hänsyn till en persons etniska tillhörighet när han nyanställer. Rezas anmälan har DO skickat vidare till Metalls förbundskontor i Stockholm. I första hand ska Metall hjälpa Reza att driva frågan. Går inte det, tar DO över.

– Frågan är intressant, säger Eva Nilsson, handläggare på DO. I det här fallet finns det ju en man att jämföra med som är svensk och som faktiskt fick jobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.