Industriarbetarnas tidning

Ingen ställs till svars

13 februari, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Om du dödas på jobbet ställs förmodligen ingen till svars. 29 personer har dött i industrin de senaste fyra åren. Ingen har fällts för dödsfallen. Det visar Dagens Arbetes undersökning.
Lagstiftningen är tydlig i att arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön. Men när någon dör på jobbet lyckas rättssystemet nästan aldrig hitta ansvariga. Det visar undersökningen som presenteras i dokumentet i Dagens Arbetes månadsmagasin för februari.

Dagens Arbete har granskat 29 dödsfall i de fyra förbunden Metall, Industrifacket, Pappers och Grafikerna under de senaste fyra åren. Genomgången visar att ingen har fällts för något av dödsfallen.
Tre dödsolyckor har lett till åtal och rättegång, men de åtalade har friats.I ett fall är arbetsgivaren åtalad och rättegång väntar.I två fall har åklagaren delgivit någon misstanke om arbetsmiljöbrott.Polisen har lagt ner utredningarna i 19 fall. I tre fall pågår fortfarande förundersökningen.
Att nästan ingen ställs till svars efter dödsfall på jobbet är inte unikt för industrin. Det gäller i hela arbetslivet. Dagens Arbete har gått igenom de domar om arbetsmiljöbrott som rapporterats in till Arbetarskyddsstyrelsen (nuvarande Arbetsmiljöverket) mellan 1995 och 1999.
Under de fem åren dog 289 anställda på sina jobb. Det kan jämföras med att 18 dödsolyckor ledde till rättegång under samma period.Vid 11 av 18 rättegångar friades de åtalade.
Siffrorna upprör fackens arbetsmiljöexperter:

– Vi vet att det är alldeles för få fällande domar, man att det är så få är förvånande. Det är alldeles för lite i förhållande till hur många som dör. Det är inte tillfredsställande, säger Kenneth Strandh, arbetsmiljöombudsman på Industrifacket.

Göran Lind, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, anser att fler dödsfall i jobbet skulle kunna leda till fällande domar om det blev lättare att straffa juridiska personer, det vill säga även företag. Då skulle det gå att komma förbi svårigheterna med att reda ut vem på ett företag som getts ansvaret för arbetsmiljön.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.