Industriarbetarnas tidning

LO ställde krav på EU-ministrar

15 februari, 2001

Alla norrbottningar bör få tillgång till bredband. Det är ett av kraven som Norrbottens LO-distrikt ställt i samband med EU-mötet i Luleå (2001-02-16).En minimiregel vad gäller tillgång till IT kommer också att diskuteras under morgondagens ministermöte.

Det är EU:s arbetsmarknads- och telkommunikationsministrar som samlas i Luleå för att diskutera IT och arbetsmarknadsfrågor. De kommer bland annat att diskutera villkoren i arbetslivet, och glappet mellan vad de arbetslösa kan och den kompetens företagen behöver.

I många länder i Europa börjar man nu tala om arbetskraftsbrist, samtidigt som 14 miljoner européer fortfarande är arbetslösa.

På IT-området ska ministrarna försöka skissa på en gemensam lagstiftning och gemensamma minimiregler. Det handlar om att försöka komma fram till vilka minimitjänster medborgarna har rätt att begära av telekommunikationsbolagen. Samtidigt ska politikerna bestämma vilka krav som samhället kan ställa på de företag som har ett dominerande marknadsinflytande.

– Det går bra för Sverige, men inte för Norrbotten. Det säger Lena Israelsson, ordförande i Norrbottens LO-distrikt. Arbetslösheten är fortfarande hög här och befolkningen blir allt mindre.

– Avstånden är stora. Vi behöver bredband så att utbildning och arbete kan fungera även för dem som bor ute i glesbygden.

– Men det räcker inte. Människorna måste kunna bo och leva här också. För det krävs bättre kommunikationer. Vi kräver att Norrbottniabanan byggs.

Bottniabanan som ska göra det möjligt att åka X2000 utmed norrlandskusten från Stockholm upp till Umeå är redan påbörjad. LO-distriktet i Norrbotten vill alltså att banan ska förlängas upp till Haparanda.

– Sverige slutar inte i Umeå. 260 000 människor bor utmed kuststräckan upp till Haparanda.

En tredje profilfråga som facken i Norrbotten driver är att regeringen, eventuellt med hjälp från andra EU-länder, ska hjälpa politikerna i Luleå att få igång flyggodstrafiken på Kallax Cargo.

Godsterminalen invigdes med buller och bång för ett år sedan, men inget plan har landat sedan dess. Ryssland vägrar nämligen att ge tillstånd till överflygning. Därmed försvinner fördelarna för den trafik som terminalen är avsedd för, flyggods från Asien.

Regeringen måste snarast tillsätta en vass förhandlingsdelegation som får i uppdrag att lösa knutarna med den ryska regeringen, kräver LO-distriktet.

EU-kommissionären Erkki Liikanen, som ansvarar för IT-frågor, fick under en uppvaktning i eftermiddags ta del av LO-distriktets krav. Han lyssnade på Lena Israelssons bakgrundsbeskrivning och sa att han skulle studera frågan.

– Jaså, har ni översatt kraven på flera språk. Det var ju bra. Då kan åtminstone några tjänstemän på kommissionen få ert papper och läsa det direkt. I annat fall tar det så lång tid med översättning och så, sa Liikanen och skyndade vidare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?