Industriarbetarnas tidning

Metall förlorade på tidningskrig

8 februari, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

När gratistidningen Stockholm News lades ner var det många som förlorade pengar. Bland andra Metall, som satsat fem miljoner kronor i projektet.Redogörelsen för vilka som investerat i Stockholm News finns i senaste numret av Pressens Tidning. De cirka fem miljoner kronor som Metall förlorade hade satsats av förbundets externa förvaltare.

– Det var en dålig investering med facit i hand, men med så stor portfölj som vi har är det oundvikligt att vissa investeringar blir fel, säger Metalls ekonomichef Håkan Arnelid.

Han jämför de fem miljonerna med Metalls bokslut förra året som slutade på cirka fem miljarder kronor. Av dem uppskattar han att två tredjedelar består av aktier.

Så den här förlusten är en bagatell?

– Jag skulle aldrig använda det ordet. Men vill vi ha bra avkastning måste vi investera i aktier. Alternativet vore att investera allt i obligationer. Då skulle det bli mindre avkastning och med rätta mycket kritik, säger Håkan Arnelid.

Karl-Erik Gustafsson, professor i medieekonomi vid Göteborgs universitet, konstaterar att Stockholm News var ett högriskprojekt. Men han anser ändå att tidningen hade kunnat bli lönsam.

– Jag tycker inte att Metall ska behöva stå i skamvrån för att deras förvaltare satsade pengar i Stockholm News. De som placerar pengar blandar riskerna, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.